Enyhült a pesszimizmusunk

2012.03.22. 07:28
Tavaly nyári szintre került a GKI-Erste uniós támogatással készülő magyarországi konjunktúramutatója. A tavaly ősz óta folyamatosan zuhanó index a januári mélypont után minden ágazatban javult a magyar gazdaság helyzetének megítélése, de még mindig bőven a negatív tartományban mozog.

A lakosság főleg saját várható pénzügyi helyzetét érezte kedvezőbbnek, mint egy hónappal ezelőtt, és jelenleg szívesebben vennénk tartós fogyasztási cikkeket is, mint korábban. Enyhült az inflációtól való félelmünk is. Ugyanakkor a következő egy évre borúlátóbban tekintünk mind megtakarításainkat, mind a fogyasztásunkat illetően.

Az üzleti szférán belül minden ágazat pesszimizmusa csökkent. Különösen a kereskedelmi bizalmi index mértéke emelkedett. Itt a rendelésállományok és az eladási pozíciók megítélése javult különösen, míg a készletszinteket csökkenőnek érzik a válaszadók. A szolgáltató cégek nagyobb forgalomra és kedvezőbb üzletmenetre számítanak.

Az építőiparban termelési színvonal megítélése romlott, miközben a rendelésállományok értékelése stagnált. Az iparban javultak a termelési kilátások, azonban a beruházási terveikből visszavettek. Minden ágazatban javultak a foglalkoztatási várakozások, bár egyedül az iparban terveznek több embert foglalkoztatni, mint korábban.

Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban nem változott, utóbbinál továbbra is a csökkentésre számítók vannak többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt jelentősen csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is mérséklődött.

A GKI-Erste konjunktúraindexe egy fogyasztói és egy üzleti bizalmi index súlyozott átlaga. A fogyasztói bizalmi indexben háztartások pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági helyzetének jelenlegi és várt alakulására, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. Az üzleti bizalmi index az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és a szolgáltató vállalkozások üzletmenetéhez és várakozásaihoz kapcsolódó válaszokból áll össze.

konjunkturaindex