Várszegi ezért távozik Budapestről

2012.03.23. 08:36

„A társaság a továbbiakat illetően is szeretne eredeti koncepciójánál maradni, vagyis tőkebevonással szeretne tovább növekedni, ehhez nyilvánvalóan fel kell építeni egy korrekt környezetet a részvénytársaság körül” – nyilatkozta Várszegi Gábor a Portfolio.hu-nak arról, hogy a Fotex miért távozik a budapesti tőzsdéről. Mint ismert, a korábban fotóipari, most ingatlanokkal foglalkozó cég papírjaival a luxemburgi piacon lehet majd kereskedni.

A budapesti tőzsdével azért szakítottak, mert „a BÉT-en átlagosan napi 20 000 darab részvény cserélt gazdát az utóbbi időszakban, ami gyakorlatilag a nullával egyenlő, egy intézményi befektetőnek semmilyen likviditást nem jelent”.

Arra a kérdésre, hogy miért egy ilyen, európai mércével mért kis tőzsdét választottak, Várszegi azt mondta: Luxemburgra azért esett a választás, mert ez számít a cég székhelyének, illetve mert „Luxemburgban két-három év alatt fel tudjuk építeni azt az imázsát a vállalatnak, amire szükség van ahhoz, hogy a későbbiekben adott esetben tovább léphessünk”. Vagyis ez a tőzsde is csak átmeneti helyszín, mert a növekedési céljaik érdekében lehetséges, „hogy két-három év után vagy a londoni, vagy az amszterdami tőzsdére megyünk tovább”.

Arról, hogy mennyi pénzt szeretnének tervezett céljaik eléréséhez, azt mondta: „ahhoz, hogy komolyan lépjünk előre, négy-ötszáz millió dollárnyi tőkére lesz szükségünk. Ez soknak tűnik, de ha visszagondolunk, hogy már huszonhét évvel ezelőtt is százötven millió dollárnyi tőkét vontunk be, akkor ehhez képest ez nem egy elképesztően magas szám”.