A vártnál is nagyobb lehet a drágulás

2012.03.27. 16:01

A keddi ülésen három javaslat érkezett a jegybanki alapkamat szintjére: az egyik egy 25 bázispontos emelést, a második 25 bázispontos csökkentést, a harmadik a korábbi 7 százalékos alapkamat tartását jelenti. Végül túlnyomó többségben az utóbbi mellett döntöttek a tagok - mondta Simor András jegybankelnök, a monetáris tanács kamatmeghatározó ülését követően.

A tavaly decemberben előre jelzett 5,0 százalékról 5,6 százalékra emelte a most közzétett frissített inflációs jelentésben az idei évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja. A magasabb idei pénzromlási ütem, mint bázis, mellett a jövő évi inflációs előrejelzés is érdemben emelkedett: 2,6 százalékról 3,0 százalékra.

Idén a lakosság reáljövedelme valószínűleg csökken, és ez a háztartások fogyasztásában is megjelenik. A szigorodó hitelfelvételek és a minimálbér-emelés egy visszafogott beruházási aktivitáshoz vezethet. Mindehhez párosul egy szükséges költségvetési kiigazítás.

Arra a kérdés, hogy miért pont most került sor az MNB-eszköz bevezetésére, Simor úgy válaszolt, hogy az utóbbi negyedévben - 2009 óta először - nem csak a hitelezési hajlandóság jelentette a korlátot a hitelintézetek számára, hanem a hitelezési képesség is.

Egy olyan helyzet állt be, amikor érdemes egy újabb likviditást biztosító eszközzel a biztonságérzetük növelni. Mindemellett arra is fontos volt reagálni, hogy a bankok egyre rövidebb forrásokkal finanszírozzák magukat. Mindehhez azonban a jegybankelnök hozzátette: Ha a bankok hitelezni akarnak, akkor így lesz miből, de erről nekik kell dönteni. Az MNB ebbe nem fog beleszólni és nem is tudja erre őket rákényszeríteni.

Az EU/IMF-megállapodásról és egy esetleges devizakötvény-kibocsátásról Simor úgy nyilatkozott: a Nemzetgazdasági Minisztérium a legutóbbi nyilatkozatában úgy nyilatkozott, hogy addig nem szándékozik devizakötvényt kibocsátani, amíg a megállapodásra nem kerül sor. Amennyiben a kormány belátható időn belül számít a megállapodás megkötésére, akkor ez egy józan, üzletileg átgondolt vélemény, mivel azt követően lejjebb mehetnek a hozamszintek.

A kormánynak a jegybanktörvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatairól Simor elmondta, hogy előrelépések, érintetlenül hagyott területek, valamint nem megfelelő irányba tett változtatások egyaránt voltak a tervezetben. Elképzelhető, hogy a jegybank a kormánynak átküldött véleményét a honlapján is közzéteszi.