Csökkentek az ipari árak

2012.03.30. 10:08

Az ipari termelői árak februárban a belföldi- és az exportár változás eredőjeként 1,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A közlemény szerint ezen belül jelentősebb mértékben estek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termékek, a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén. Kisebb árnövekedést januárhoz képest a vegyi anyag, termék gyártásában és az energiaszektorban mért a KSH.

A feldolgozóipari ágazatok februári belföldi értékesítési árai januárhoz viszonyítva összességében 0,3 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül jelentősebb mértékben csökkentek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (2,1 százalék), a járműgyártásban (1,6 százalék), továbbá a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban és a gép, gépi berendezés gyártásában (1,4 százalék). Emelkedtek az árak a vegyi anyag, termék gyártásában (2,1 százalék), az élelmiszeriparban (0,9 százalék) és a textil- és bőriparban (0,4 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke mínusz 1 és 0,1 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban az árak februárban az előző havihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek. Az idén februárban az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, az első két hónapban pedig 7 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkorit.

A 2011. februárival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok idén februári belföldi értékesítését 7,8 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékűt ismét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (28,2 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (9,6 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (8,4 százalék) mérte a KSH.

Múlt év februárjához viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban (5,2 százalék), a gyógyszergyártásban (2,0 százalék), illetve a textil- és bőriparban (1,7 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 2,0 és 5,5 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012. februárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal emelkedtek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,1 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,5 százalékkal nőttek.

A 2011 februárihoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,4, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 februárjában - a januárihoz képest - 2,3 százalékkal alacsonyabbak, a 2011. februárinál pedig 5,3 százalékkal magasabbak voltak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 5,5, az amerikai dollárhoz képest 7,8 százalékkal erősödött, a 2011 februárjában jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 7,2, a dollárhoz mérten 10,5 százalékkal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. februári alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. április 3-án jelenik meg - közölte a KSH.