Kétórányi kamatra elég az adósságcsökkentő alap pénze

2012.03.30. 08:25
Közel egy év alatt 208 millió forint folyt be az államadósság elleni alapba. Eddig nem volt kimondottan sikeres, mert összevetve az államadósság törlesztésére fordított idei 1064,98 milliárd forinttal, kiderül, hogy két órányi kamatra sem elegendő a pénz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtt hozta létre az Összefogás az Államadósság Elleni Alapot egy győri katolikus pap kezdeményezésére. Az alapba bármely cég vagy magánszemély befizethet, ezzel hozzájárul a most épp 20 583,5 milliárd forintos államadósság csökkentéséhez, írja a Napi Gazdaság.

A civil kezdeményezést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hamar felkarolta és szinte az államadósság elleni harc egyik komoly fegyvereként kezelte. Az Orbán-kormány létrejötte után nem sokkal zászlajára tűzte az államadósság elleni harcot – miután a növekedésösztönző és további hiánynövelő politikáról az EU gyorsan lebeszélte 2010-ben a magyar miniszterelnököt. A civil kezdeményezés a harc közepén fogant - ám az azóta eltelt bő egy évben nem járt nagy sikerrel. Az első befizetés tavaly április 29-én érkezett egy 5000 forintos átutalás formájában.

„Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap számlája folyamatosan gyarapszik. Az eddig összegyűlt pénz zömét vidékiek és kispénzűek adták össze, de akadnak olyanok is akik több millió forinttal járultak hozzá az alap növekedéséhez. Az államadósság csökkentését azért tartjuk fontosnak, mert a magyar gazdaságra elviselhetetlen terhet ró az adósságtörlesztés és az évi ezer milliárd forint körüli kamatteher. Ha akár ezt a felére csökkentenék, százmilliárdok szabadulnának fel, amit a vállalkozások támogatására és a foglalkoztatás növelésére lehetne fordítani. S nem utolsó sorban csökkenne hazánk függősége és kiszolgáltatottsága, ami olcsóbb hitelezést tenne lehetővé” – olvasható az alap most indult honlapján.

A nyilvánosságra hozott lista szerint március 29-ig, így az elmúlt szűk egy évben összesen 208 millió 307 ezer 612 forint folyt be az alap számlájára, amely az államadósság csökkentésére ment. A legkisebb utalás egy forint, míg a legnagyobb egy 30 milliós adomány volt, derül ki a a tranzakciós listáról. A 208 millió forint közel 1700 befizetőből jött össze, vagyis az átlagos adomány mértéke 122 ezer forint.

A beérkezett 208 milliós adomány hatalmas segítség lenne egy civil szervezet számára, és komoly eredményt jelentene egy ilyen összeg összekalapozása, az államdósság szempontjából viszont elhanyagolható összeg.

Az ÁKK kimutatás szerint az államadósság mértéke február végén 20 583,5 milliárd forint volt – ezzel az összeggel össze sem vethető az alapba befolyt összeg. Idén az államadósság törlesztésére 1064,98 milliárd forintot fordít a költségvetés, vagyis egy napra átlagosan 2,9 milliárd forintot kell az államnak visszafizetnie. Így kiszámolható, hogy az egy év alatt összekalapozott összeg alig két órányi kamatköltségre nyújthat fedezetet, állapítja meg a Napi Gazdaság