Matolcsy megírta az örömhírt

2012.04.03. 13:07 Módosítva: 2012.04.03. 13:08

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden levelet küldött Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának a 2011-es évi költségvetési hiányszámmal kapcsolatban – közölte a tárca. A miniszter a levélben ismerteti, hogy tavaly 4,3 százalékos többletet halmozott fel a költségvetés, és megismétli, hogy egyszeri tételek nélkül 2,43 százalék lett a hiány, ami jobb lett az eredetileg kitűzött 2,94 százalékos hiánycélnál.

A korábbi várakozásokat meghaladó tavalyi költségvetési többlet kedvező lehet a 2012-es büdzséfolyamatokra nézve is, de az Európai Bizottság elsősorban nem ez alapján fogja meghozni a döntést a túlzott deficit eljárásról. Sokkal nagyobb szerepe van ebben az április közepére ígért konvergenciaprogramnak.

A Portfolio.hu megjegyzi azt is: a 4,3 százalékos többlet, valamint a konvergenciaprogramban vállalt 2 százalékos szufficit között a különbség részben abból is adódhat, hogy a kormány végül a MÁV és BKV adósságának egy részét vállalta át (50 milliárd forint), míg PPP-szerződéseket nem váltott ki (miközben ezt vállalta Brüsszelnek a tavalyi konvergencia programban). Vagyis mintegy mintegy 500 milliárd forintos (a GDP közel 2 százalékos) terhet vett le a tavalyi költségvetés válláról. Igaz, közben jelentkeztek más egyszeri kiadások (így például a 250 milliárd forintos áfavisszafizetés az uniós ítélet nyomán és a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása.

„A várakozásoknál kedvezőbb költségvetési egyenleg a helyi önkormányzatok jobb egyenlegének köszönhető, valamint annak a ténynek, hogy a kormány a tavalyi év során pótlólagos strukturális kiigazításokat tett annak érdekében, hogy az előírt pályán maradjanak a költségvetési folyamatok” – fogalmaz a levélben Matolcsy György. A miniszter a tárca közleménye szerint azt is kiemeli, hogy a vártnál jobb egyenlegben nagy szerepe volt az egykulcsos szja bevezetésének, valamin azt, hogy Magyarország a 2004-es EU-csatlakozása óta először teljesített a maastrichti 3 százalékos kritériumnál jobb költségvetési egyenleget.

Matolcs szerint „ezek a számok is azt mutatják, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési fegyelem iránt és tartja magát a 2011 áprilisában bemutatott konvergencia programhoz, ami biztosítja, hogy a költségvetés hiánya biztonságosan 3 százalék alá csökken 2012-ben, és tovább csökken a következő években”.