A pénztártagok negyede lépett vissza

2012.04.05. 13:01

A 100 037 magán-nyugdíjpénztári tagból március 31-ig 23 783 - a tagok 23,8 százaléka - kezdeményezte visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője csütörtökön az április 3-i adatok alapján.

Binder István hozzátette, a szám még kis mértékben változhat a postai kézbesítés függvényében, mivel postai úton is lehetett jelezni a visszalépést. Egyedi adatokat a pénztárak közölnek - jelezte a szóvivő, de annyit elárult, volt olyan pénztár, ahol a tagok körülbelül 15 százaléka, míg másutt ennek akár duplája visszalépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A magán-nyugdíjpénztári tagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat, és a visszalépők a parlament március 26-i döntése nyomán adómentesen vehetik fel reálhozamukat.

A döntés szerint az állami nyugdíjpillérbe visszalépők amennyiben a magán-nyugdíjpénztárból önkéntes nyugdíjpénztárba helyezik tagi kifizetéseiket - a reálhozamot és a tagdíjkiegészítést -, az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adóvisszatérítésben részesülhetnek. Az indoklás szerint így az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők ugyanazokat a mentességeket és kedvezményeket vehetik igénybe, mint amelyek a korábban visszalépőket megillették.

Az átlépéseket erősíthette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szándékosan bizonytalanságban tartotta az érintetteket a későbbi nyugdíjuk értékét illetően. Az NGM ugyanis  nem kezdeményezte annak a törvénynek a módosítását, ami kimondja, hogy azok, akik megtartják pénztártagságukat, csak a befizetéseik alapján járó állami nyugdíj 75 százalékát kaphatják meg, holott a minisztérium közben arról beszélt, hogy a magánpénztári tagok a mostantól kezdődő időszakra 100 százalékos állami nyugdíjat kaphatnak.