Nem drágul tovább a tojás?

2012.04.05. 13:42 Módosítva: 2012.04.05. 14:06

Ünnepnap

Sósteleki és Sóstelekiné, született Tengereczki Boglárka, ötven éve voltak házasok, igazi diákszerelem volt ez.

– Ma ünnepelünk, Pistám – mondta a jeles napon született Tengereczki Boglárka. – Valami egészen különleges vacsorát csináltam neked.

Sósteleki nagy étvággyal kezdte enni a tíz tojásból készült rántottát.

Csöngettek. Két öltönyös férfi állt az ajtóban.

– Itt tojás készült – mondta az egyik ellenségesen.

– De hát csak egy tojás volt... – kezdte született Tengereczki Boglárka, de az öltönyösök közbevágtak.

– Egy? Legalább nyolc! De hát mind így kezdi. Előbbi eleszik a fizetésüket, aztán jön a gyorskölcsön, a hitel, a sikkasztás. Megelőző letartóztatást foganatosítunk, azonnali hatállyal.

Született Tengereczki Boglárka könnyes szemmel látta, ahogy a férjét egy nagy fekete autóba ültetik, és a két öltönyös a rántotta maradékát majszolja.

- hj -

Megállt, sőt néhány helyen már csökkent is a tapasztalatok szerint az étkezési tojás kiskereskedelmi ára húsvét előtt. A tojás ára, főként a városi boltokban és piacokon több helyen is elérte a darabonkénti 60 forintot, míg most átlagosan 50-55 forint között mozog az ár.

Az árcsökkenés oka, hogy az unióba például Törökországból és az Amerikai Egyesült Államokból nagy mennyiségű feldolgozott tojást tartalmazó áru érkezik. Így a tojáskínálat némileg nőtt, ami mérsékelte a kiskereskedelmi árakat. Igaz, a termelői árak nem csökkentek.

A Magyarországon az éves tojásfogyasztás mintegy 20 százaléka jut húsvétra - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója korábban. A szakember szerint Magyarországon évente átlagosan egy ember 270 tojást fogyaszt el. A teljes tojásfogyasztás évente eléri a 2,7 milliárd darabot, amiből 2,5 milliárd darabot termelnek meg Magyarországon.

A tojás önköltségi ára darabonként - a technológiai körülményektől függően - 25-30 forint között van. A tojás ára a húsvéti ünnepek előtt két-három héttel általában mintegy 15 százalék körüli mértékben emelkedik meg a tapasztalatok szerint.