Százmilliárdos veszteség a Raiffeisennél

Index/portfolio
2012.04.05. 13:42

Nagyon rossz lett a tavalyi év, rosszabb, mint amire számítottunk, kezdte a 2011-es év értékelését Heinz Wiedner vezérigazgató a magyar Raiffeisen Bank mai budapesti sajtótájékoztatóján. A bank közel 100 milliárd forintos veszteséget ért el tavaly, ami elsősorban a végtörlesztés és a bankadó negatív hatásainak tudható be - írja a Portfolio.

A 2010-es 7 milliárd forintos veszteséget jelentősen túlszárnyalva 2011-ben a bank 97,5 milliárd forintos veszteséget ért el. A gazdasági és a szabályozói környezet különösen nehéz volt a tavalyi évben, amire a bank a költségek lefaragásával reagált, a működési költség tavaly 58 milliárd forintot tett ki, amely közel 5 százalékos csökkenés 2010-hez képest.

A költségek csökkentése azonban nem tudott lépést tartani a működési bevételek 11 százalékos visszaesésével. A bank többek között finomhangolta vállalati értékesítési szervezetét, csökkentette fiókhálózata méretét, komoly létszámleépítést hajtott végre (2009 elejétől 1000 teljes munkaidős státusz került megszüntetésre) és a kockázatkezelésben is új struktúrát alakítottak ki.

A végtörlesztés is komoly terhet jelentett a magyar Raiffeisennek, a végtörlesztési lehetőséget a jogosult ügyfelek 28,9 százaléka, közel 13 ezer ügyfél vette igénybe. Mint ismeretes, az intézkedés a többi banknak is hatalmas veszteséget okozott: a K&H 50 milliárdot, az Erste 60 milliárdot, a CIB 37 milliárdot, az FHB pedig 13 milliárdot bukott. A Bankszövetség becslései szerint összesen 210 milliárdot veszített a szektor a végtörlesztéssel.