Már az export sem megy olyan jól

2012.04.06. 09:35 Módosítva: 2012.04.06. 10:11

Februárban megerősítést nyert, hogy a lanyha európai konjunktúra az exportteljesítményünkre is rányomja a hatását - írja a portfolio.hu. A kivitel euróban mérve 1,2 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, a behozatal 1,5 százalékkal bővülni tudott. A kereskedelmi többletünk még így is óriási, és bőven akadnak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a mostani enyhe lejtmenetet újra a növekedés válthatja fel.

A kivitel esetében 1,2 százalékosnál nagyobb visszaesést utoljára 2099-ben a válság mélyén láthattunk. Sovány vigasz, hogy a gyenge forint miatt hazai valutában kifejezve még így is 6,3 százalékos bővülésről tud beszámolni a KSH. Igaz, azért kardunkba dőlni sem kell: a mostani számok nem katasztrofálisak, de sejthető, hogy az első negyedévben a nettó exportnak gyenge lesz a hozzájárulása a növekedéshez, ami a teljes GDP-bővülésre sem vet jó fényt.

Arra, hogy nincs szó jelentős visszaesésről, bizonyítékot szolgáltat a mai ipari termelési szám is. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0,8%-kal nőtt. Igaz, az előző hónapok gyenge eredménye miatt ez is csak arra elegendő, hogy az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva (munkanaphatástól megtisztítva) 3,4%-kal csökkenjen. Az autóipari kapacitások felpörgése a második negyedévtől új lendületet adhat nem csak az iparnak, hanem az exportnak is.

Az export gyengélkedése azt is eredményezi, hogy az utóbbi négy hónapban a havi külkereskedelmi többletünk már elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, vagyis nem gyarapodik tovább a méretes aktívum.

Ezzel együtt persze a visszaesés viszonylagos: az év első két hónapjában még mindig sokkal inkább a válság utáni korszakra emlékeztető többletről beszélhetünk, és mesze vannak a megelőző időszak kisebb-nagyobb passzívumai.

A Mercedes menthet meg

Az ipari termelés év eleji gyengélkedése megfelel a várakozásoknak - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Márciustól az ipari termelés újra élénkülhet egyrészt gyengülő bázisok, másrészt egyes javuló német konjunktúramutatók hatására. A legnagyobb hatással azonban a Mercedes március végén induló termelése lehet.

Ugyan a termelés március végén indult, egyes beszállítóknál már korábban elkezdődhetett a termelés felfuttatása, amit a márciusban meredeken megugró hazai beszerzési menedzser index is jelezhetett, ami a szaúdi mutató után a második legerősebb értéket mutatta nemzetközi összehasonlításban. Áprilistól az év végéig 6-8 százalék közötti növekedést várunk az ipari termelésben, az év egészében pedig 5 százalékhoz közeli lehet az ipari termelés növekedése - mondja Suppan.

A csökkenő exportot, csakúgy, mint az ipari termelést, a Mercedes induló termelése dobhatja meg a következő hónapoktól, azonban a termelést megelőzően a nyersanyagok és alkatrészek importja már növekedést mutathat. Az export élénkülését az év hátralevő részében a várhatóan javuló német konjunktúra is segítheti.