Tízmilliárdokat költhetnek a magyar szénre

2012.04.11. 07:56

Évek alatt összesen 76 milliárd forintot költene el a mecseki szénkészletre alapuló beruházásokra az ausztrál Wildhorse Energy, most elkészült tanulmánya szerint komoly energiapotenciál van a térségben - írja a Napi Gazdaság.

A tanulmány egy 400 megawatt kapacitás feletti energiatermelő projekt megalapozását szolgálja, amelynek első lépcsője a 130 megawattos bemutató üzem, illetve egy erre települő 61 megawattos kombinált gázciklusú erőmű. A társaság úgy számol, hogy mindkét egység 2014 negyedik negyedében kezdheti meg működését, a Pécstől északnyugatra található Váralja régiójában. A második szakaszban egy nagyobb, 130 megawattos erőmű épülhet.

A társaság 5,6 millió fontos (mintegy kétmilliárd forintos) tőkebevonásra készül részvénykibocsátással a projekt bankképes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A finanszírozásról, kereskedelmi helyzetéről és stratégiai partnerek bevonásáról szóló megvalósíthatósági tanulmány készítése várhatóan még idén áprilisban megkezdődik és a jövő év elejére végezhetnek is vele.

Az első fázisban felépített demonstrációs erőművet a tervek szerint 6-12 hónapos időszak után egy stratégiai partnernek értékesítik majd, a széngázkitermelés azonban a Wildhorse kezében maradna. A kutatások jelentős kitermelési kapacitást tártak fel, becslések szerint 1-1,25 milliárd tonna, tonnánként 18,8-29,3 gigajoule energiatartalmú tüzelőanyag áll rendelkezésre.

A korábbi elemzések szerint a fejlesztések első és második szakasza 104, illetve 153 millió euróba kerülhet, a teljes program mintegy 260 millió euró összegű beruházása így összesen 76 milliárd forint ráfordítást jelenthet. A társaság szerint az, hogy a leendő erőmű direkt összeköttetéssel rendelkezik majd a széngázkitermelés felé, önmagában 4-6 százalékkal alacsonyabb tüzelőanyagár-bázist jelenthet a szállítási költségek alapján.

A két fázis együttesen évi mintegy 880 ezer tonna felhasználását teszi majd lehetővé, ami 25 év alatt 22 millió tonnát jelent a terület 185 millió tonnás készletéből. A Wildhorse a magyarországi eredmények alapján várhatóan más régiós országokban is indít hasonló projekteket.

A cég elemzése felidézi: a magyarországi energiastratégia a következő húsz-harminc évben 2-3 ezer megawatt teljesítményű gázos erőmű telepítésével számol, amelyek a különböző forgatókönyvek alapján az energiaigény 37-52 százalékát elégíthetik ki. Az egységek működtetéséhez 3-5 milliárd köbméter földgázra lehet szükség, a társaság várakozásai szerint a széngáz a magyar gázimportfüggőség csökkentéséhez is hozzájárulhat.