20 százalékkal nőtt a nagycsaládosok fizetése

2012.04.12. 08:13

Tavaly átlagosan nyolcszázezer szülő igényelt gyermeke után adókedvezményt, és az érintetteknél havi 13 milliárd forint maradt, írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján. A napilap számításai szerint így 2011-ben hozzávetőleg 160 milliárd forinttal segítette az új adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott.

Az egy gyermeket nevelőknek havi tízezer, a kétgyermekeseknek húszezer forint mérséklés jár, három vagy több gyermek után pedig gyermekenként havonta 33 ezer forint adócsökkentés igényelhető, írja a lap. A statisztikai hivatal március végi közlése szerint tavaly nettó 138 ezer forintot kerestek a gyermektelenek. Az egy gyereket nevelők 144 ezer forintot kaptak, a kétgyermekesek 160 ezer, a három- és többgyermekes szülők átlagosan havi 161 ezer forinthoz jutottak.

A nagycsaládosok nettó keresete több mint 20 százalékkal emelkedett, ugyanakkor látható az is, hogy alacsonyabb jövedelmük miatt többen nem tudták kihasználni az adóenyhítést.