A hideg február hajtotta a magyar ipart

2012.04.13. 10:08

Februárban 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termelés kismértékű bővülésében - a szökőnaphatáson túl - elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a tavalyinál jóval hidegebb február nagyobb fűtésigénye is szerepet játszott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint a munkanaphatástól megtisztított index a termelés 3,4 százalékos  csökkenését mutatja. A termelés az év első két hónapjában 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított  index az ipari termelés 0,8 százalékos februári növekedését  jelzi. A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Az ipari export 2012 első két hónapjában 0,9, februárban 1,1 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Februárban a feldolgozóipar exportjának közel három tizedét képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 16,7 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a lassan egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 16,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az ipar belföldi értékesítése január-februárban 1,4, februárban 3,9 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 0,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 5,9 százalékkal nőtt februárban.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,7 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint idén februárban a 2011 februári átlagos középhőmérsékletnél 3,2 Celsius fokkal hidegebb volt). 2012 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban a termelés bővülését regisztrálta a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása - a januári 1,1 százalékos  visszaesés után - kiugróan, 16,9 százalékkal nőtt, amely mind a hazai (11,3 százalékos), mind a külpiaci (16,7 százalékos) eladások erőteljes növekedésének az eredménye.

A másik legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,8 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése miatt. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 8,3 százalékkal emelkedett, ehhez a hús- és baromfihús-feldolgozás és -tartósítás szakágazatok kiemelkedő teljesítménye is hozzájárult. Jelentős volumenbővülést regisztrált még a statisztikai hivatal a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása (8 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (9,6 százalék) is. Jól teljesített ebben a hónapban a kisebb súlyú gyógyszergyártás is: az alág termelése 11,3 százalékkal nőtt, bár a kivitel 8,4 százalékkal visszaesett félévig megszakítás nélkül tartó masszív növekedést követően, míg a belföldi értékesítés szeptember óta a legnagyobb mértékben 11,6 százalékkal nőtt.

2012 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése gyakorlatilag az előző év azonos hónapjának szintjén maradt. Az új exportrendelések 7,2 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 57,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 16,3 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz képest a belföldi rendelések 58,3 és az export rendelések 12,6 százalékos növekedésének köszönhetően.

Január-februárban az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,6 százalékos bővülése  - a tavaly január- februári  5,3 százalékos létszámnövekedéssel szemben - 1,3 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében. Az ipari termelés három régióban - a Dél-Alföldön (7,6 százalék), a Nyugat-Dunántúlon (5 százalék), valamint Észak-Magyarországon (3,9 százalék) - nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 1,7 és 4,5 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH.