Százmilliárdos kölcsön a tömegközlekedésnek

2012.04.16. 15:20

A korábbi érték kétszeresére, százmilliárd forintra emelkedik az MFB közösségi közlekedés fejlesztésére használható hitelének keretösszege. A hitelből a szolgáltatók járműveket vásárolhatnak, vagy átállhatnak az elektronikus jegyrendszerre – derül ki a fejlesztési minisztérium közleményéből.

Az MFB közösségi közlekedésfejlesztés finanszírozási programjából azok a vállalkozások juthatnak forráshoz, amik rendelkeznek személyszállítási közszolgáltatási feladat ellátására vonatkozó közszolgáltatási szerződéssel. A hitelből kötöttpályás vagy közúti személyszállításra alkalmas, típusengedéllyel rendelkező, új vagy használt járművek vásárlását, felújítását finanszírozhatják.

Támogatható cél az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez kapcsolódó beruházások finanszírozása és a környezetvédelem szintjének emelését lehetővé tevő, új (akár belvízi) szállítóeszközök beszerzése is. Az igénybe vehető hitelösszeg alsó határa 50, egyes esetekben 100 millió forint, felső korlát nincs. Az egyes hitelek futamideje maximum 15 év, a kamat a bankközi eurókamathoz kötődik.