István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Jól megy nálunk a Tescónak

2012.04.18. 08:48

A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a brit Tesco szerdán 2,806 milliárd fontos adózott eredményt jelentett kisebbségi részesedések nélkül a február 25-én zárult üzleti évéről, 5,7 százalékkal többet az előző évi 2,655 milliárdnál. Magyarországon 2,2 százalékkal nőtt a forgalom, ez a második legjobb eredmény a térségben, újabb beruházást ugyanakkor nem tervez az áruházlánc.

A  teljes  forgalom, 72 milliárd font, 7,4 százalékkal - szervesen, vagyis változatlan árfolyamon és azonos üzletterülettel számolva is 7,4 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbit. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy "a körülmények nagy kihívást jelentettek fogyasztóink számára sok piacunkon", az utolsó évközi beszámoló szerint. A drága üzemanyagok nélkül azonban a forgalom szervesen csak 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az adó előtti eredmény 1,6 százalékkal 3,915 milliárd fontra nőtt. A növekedés 5,4 százalékos lett volna nem számítva a Tesco Bank tartalékolására és a magyarországi különadóra félretett összegeket, melyek közül az utóbbi 38 millió font volt - írták a szerdán kiadott közleményben.

A beszámolóban jónak nevezték az értékesítés alakulását Kelet-Európában. Bár Magyarországon 2,2 százalékkal nőtt az értékesítés üzemanyagok nélkül, ez pedig a második legjobb eredmény volt a térségben, a lánc szerint a szigorú takarékossági intézkedések miatt a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs mód újabb jelentős beruházásokra, hanem a csoport a meglévő üzletei révén próbálja növelni bevételét. Az előző üzleti évben 1,2 százalékkal csökkent a Tesco forgalma Magyarországon szervesen és üzemanyagok nélkül, fontban számolva.

A Tesco, amely a sokévi átlagos profitban világszinten második helyezett az amerikai Wal-Mart mögött, 14 országban árusít több mint 5.300 üzletében, több mint 500 ezer alkalmazottal. Az előző üzleti évben a Tesco forgalma 8,2 százalékkal nőtt. Szervesen 6,6 százalékkal, szervesen és üzemanyagok nélkül 6,0 százalékkal nőtt a forgalom. Az adózott eredménye kisebbségi részesedések nélkül 14 százalékkal 2,655 milliárd fontra gyarapodott 2,327 milliárdról, az adó előtti eredmény, 11,3 százalékkal 3,535 milliárd fontra növekedett.