Mindenki spórolni próbál

2012.04.24. 09:47 Módosítva: 2012.04.24. 10:01
1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A visszaesést döntően a kevesebb benzin- és műszaki cikk fogyasztása okozta, élelmiszerekre viszont többet költöttünk.

A januári kismértékű növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest.

Az üzletekben és a csomagküldő, internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forintot, az év első két hónapjában 1113 milliárd forintot költöttünk.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

Az üzemanyagok folyamatos drágulása miatt kevesebb benzint és gázolajat veszünk. Februárban az eladások 2,0 százalékkal, az első két hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Mert a bérek is csökkentek

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése összhangban van a csökkenő reálbérekkel, és az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év hátralevő részében sem vár jelentős változást, átlagosan 1 százalék körüli visszaesésre számít az elemző.