Elárverezi az állam az örökölt holmikat

2012.04.25. 11:01

Nyilvános árverést hirdet öröklés útján állami vagyonkörbe került ingóság értékesítésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a 112 tárgyat május 3-án árverezik el. A társaság közleménye szerint az állami tulajdonba került ingóságok tárolása, őrzése, jelentős helyigénnyel és költséggel jár, ezért vezeti be új gyakorlatot.

Hogyan lehet örökös az állam?

Az állam úgynevezett szükségképpeni örökös lesz, ha valaki örökös nélkül halálozik el. Ebben az esetben az állam – vagyis az annak képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – jellemzően nem jogosult az örökségről lemondani, ez alól kivételt az jelenthet, ha a vagyontanács úgy dönt, hogy a hagyatékról az elhunyt lakhelye – vagy az örökségbe került ingatlan fekvése – szerinti önkormányzat javára mond le. Nagyon ritkán előfordul, hogy az örökhagyó végrendeletben nevezi meg az államot örökösként. Az állam nemcsak a javakat – készpénzt, ingatlanokat, ingóságokat, üzletrészeket, szellemi termékeket, szellemi és egyéb vagyoni értékű jogokat, befektetéseket – örökölheti, hanem a tartozásokat is.

Eddig még nem volt példa hagyatéki ingó vagyontárgyak árverés útján történő értékesítésére, hívta fel a figyelmet az MNV. Az értékesíteni kívánt 112 ingóság 19 örökhagyó után, 1997-2010 közötti időszakban került az állam tulajdonába, összértékük meghaladja a 12 millió forintot. Az árverésre bocsátott vagyontárgyak között vannak bútorok, festmények, műtárgyak, valamint nemesfém tárgyak.

Az árverésen az érdeklődők többek között arany ékszerekre, ezüst használati tárgyakra, étkészletekre, XIX. és XX. századi bútorokra, lámpákra, herendi porcelán ajándéktárgyakra is licitálhatnak.

A közlemény szerint az MNV a jövőben rendszeressé teszi a hagyatéki ingóságok árverés útján történő értékesítését, ami egyrészt költségcsökkenést, másrészt bevételt eredményez az államnak.