Új kereskedési rendszert kap a pesti tőzsde

2012.04.25. 14:29

A Xetra váltja fel a Budapesti Értéktőzsde jelenlegi kereskedési rendszerét, erről, valamint részvényenként 205 forintos osztalékról döntöttek a tulajdonosok a BÉT szerdai éves rendes közgyűlésén. A kereskedési rendszer cseréjét a megjelent részvényesek 99,97 százaléka támogatta, az átalakítás az idén kezdődik, és várhatóan 2013 nyarán indulhat el a Xetra rendszer.

A kereskedési rendszer cseréje korábban nagy port kavart, tavaly ősszel lemondott tisztéről Cselovszky Róbert, az fb és Patai Mihály, az igazgatóság elnöke, miután a fő tulajdonos osztrák konzorcium keresztül akarta vinni a német és bécsi tőzsdén is használt Xetra rendszer bevezetését, ám ez akkor a magyar tagok ellenállásán elbukott. Most mégis nagy többséggel fogadták el a javaslatot, amiben szerepet játszhat, hogy a BÉT-tagok kedvezményeket kapnának egy most létrehozandó árjegyzői rendszerben.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a BÉT részvényenként 205 forintos osztalékot fizessen a tavalyi eredményéből. A tőzsde a 2011. évi 1,125 milliárd forintos adózott nyereségének a 98,7 százalékát osztja szét a részvényesek között. Az osztalékfizetés kezdőnapja május 16. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója elmondta, hogy a több mint 1,1 milliárd forint adózott eredményt annak ellenére érte el tavaly a tőzsde, hogy az átlagos napi forgalom 15,2 milliárd forintra csökkent 2011-ben az előző évi 21,7 milliárdról, ugyanakkor a kötések száma nem változott. A tőzsde 180 millió forint bankadót fizetett tavaly, és nem kapott osztalékot a résztulajdonában lévő KELER Zrt.-től.