Az autósoknak fájhat a biztosítási adó

2012.04.26. 07:36 Módosítva: 2012.04.26. 08:03

A konvergenciaprogramból kiderült, hogy a jövő évtől egységes biztosítási adót vezetne be a kormány. A tervek szerint csak az életbiztosítások maradnak adómentesek, a vagyon- és balesetbiztosításokat 10 százalékos, a Cascót 15 százalékos adó terhelné, míg az autósok kötelező felelősségbiztosításaira kivetett 30 százalékos baleseti adó változatlan mértékű maradna az egységesített biztosítási adón belül.

A kormányzati terv azt jelenti, hogy például egy átlagos összegű, évi 30 000 forintos lakásbiztosítás 3000 forinttal, egy minimum 12 000 forintnál kezdődő balesetbiztosítás legalább 1200 forinttal drágulna. Leginkább az autósok járnának rosszul, hiszen a most évi 60 000 forintos átlagos díjú Casco 9000 forinttal drágulna.

A biztosítókkal kedden egyeztetett a nemzetgazdasági tárca az új sarcról, amit értesülésünk szerint a bruttó díjbevételekre vetnének ki, és amelyből a Széll-tervben szereplő előrejelzés szerint durván évi 50 milliárd forintos bevételre számít a kormány. Úgy tudjuk, a társaságok azt szeretnék elérni, hogy a baleseti biztosítások is adómentesek legyenek.

Ez azt jelenti, hogy az NGM által tervezett 10 százalékos körbe sorolt balesetbiztosítás az élet- és egészségbiztosításokhoz hasonlóan kerüljön a 0 százalékos adókörbe. Az NGM ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőre tervezett 15 milliárdos pluszbevétel beérkezzen a szektortól, így ha enged a cégek kérésének, más termékkategóriában változás (adóemelés) várható; lehetséges például a vagyonbiztosítások adókulcsának emelése a Cascóéval megegyező szintre.

Megfelezhetik a különadót

Bár eddig semmit nem lehetett tudni azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a biztosítókra 2010-ben kivetett különadók sorsa, most úgy fest, hogy a kormány ezt a banki különadóhoz hasonlóan megfelezheti jövőre. A biztosítók idén 40 milliárd forintnyi különadót fizetnek be, jövőre ez 20 milliárd forint alá csökkenhet.

Ez azt jelentené, hogy a szektor adóterhelése érdemben nem csökken, csupán a terhek többsége a cégek helyett a biztosítottakra terhelődne: az átlagos Casco 15 százalékkal, a lakás- és vagyonbiztosítások 10 százalékkal drágulhatnak. Ez nem meglepő folyamat, a csekkadóval és a telefonadóval hasonló, az Index által már a múlt héten bemutatott pályát jár be a kormány: a vállalati szektort teherlő adókat közvetlenül a fogyasztókat terhelőkre cseréli (bankadóból csekkadó, telekom-különadóból telefonadó lesz, míg a boltokat terhelő különadó helyett, ha nem is jöhet, szívesen hoznának ötkulcsos, 30 százalékos kulcsú áfát).