Nagyon kockázatos a tranzakciós adó

2012.04.27. 15:01 Módosítva: 2012.04.27. 15:06

Az OTP elnök-vezérigazgatója a bank éves közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a tranzakciós adó kockázatos lehet, mert erősítheti a feketegazdaságot és lassíthatja az egész magyar gazdaságot, ezenkívül jelentős többletteher a nagyobb  cégeknek.

Csányi a kormány konvergenciaprogramjához csatolt Széll Kálmán tervről azt mondta: dicséretes, hogy a kabinet elkötelezett a hiánycél tartása mellett, de még jobb lenne, mert tartósabb eredményt hozna, ha több lenne a tartós állami kiadáscsökkentő lépés a tervek között. Bár a hiánycélt tartani fogjuk, de azt velünk fizettetik meg – fogalmazott.

Csányi azt is elmondta, az ügyben nincs tárgyalás az OTP és a kormány között, mert az egyeztetés a Bankszövetség dolga. A bank igazgatóságában ülő Gyuris Dániel, akik egyben a Bankszövetség alelnöke is csak megismételni tudta Csányi mondatait: a kiadási oldalra épülő kiigazítás mindig biztosabb, mint a bizonytalan bevételek megadóztatására épülő változat.

Csányi szerint a telefonadó (ami az sms forgalmat is terheli) külön terheli majd a bankot, hiszen a kártyaforgalom miatt „rengeteg sms-t küldünk”.

A devizahitelek törlesztésének elszámolásakor a vételi- és az eladási oldali árfolyamot megkülönböztető banki gyakorlatot megbuktató bírósági eljárást Csányi azzal kommentálta, hogy az ítélet nem jogos, ezért a bank felülvizsgálati eljárást indít.

Csányi – a közgyűlésen elhangzott kérdésre reagálva – a devizahitelek költségelszámolása kapcsán emlékeztetett: a banknak is devizában jelentkeznek a külföldi források megszerzésével kapcsolatos költségek, ezrét azt az adósok is devizában kell megfizessék. „Az ügyfelek pedig 2007-ben, amikor az olcsóbb devizahitelek előnyeit élvezték, még nem tiltakoztak a devizában felszámított költségek miatt” – mondta a bankvezér.

Az elnök a banki különadó kapcsán annyit közölt:reméli, hogy az adók szintje az európai átlagra csökken 2014-tól, és nem jönnek már újabb adók.

Az OTP tavaly magyar számviteli szabályok szerint 161 milliárd forintos nyereséget könyvelt el, az uniós számvitel szerinti nettó (adózás utáni) nyereség 84 milliárd forint volt tavaly.