Kicsit szőrös, de a miénk: jön a magyar kivi
Magyarország első üzemi méretű, közel 5 hektáros kiviültetvényének telepítése kezdődött el a hétvégén a Becsehely melletti szőlőhegyen, írja a Zalai Hírlap.
A cikk szerint Ttöbb, a mezőgazdaságban már évek óta együttműködő család közös beruházása lesz az ültetvény, amelyen összesen 2700 tövet ültetnek el. Harcz Endre, a tulajdonosok egyike a lapnak elmondta: 2550 termő és 200 porzó tövet ültetnek el a területen. A termőföld a becsehelyi Kis-hegy legmagasabb pontjának közelében fekszik, sajátos mikroklíma jellemzi, és a talaj is kiváló minőségű.
A kivi bőtermő és nem igényel semmilyen növényvédelmet, ezért költséghatékonyan termelhető – mondta a lapnak Varga János, a szakmai munka irányítója, az egzotikus növények szakértője.
A kiviültetvény egyik tulajdonosa, Miklós Ákos a lapnak azt mondta: a termést három év múlva várható, és remélik, hogy azt a térségben értékesíthetik. Nagyon bíznak abban, hogy lesz rá igény, annál is inkább, mert „a szabadföldi kivi ízét össze sem lehet hasonlítani a hipermarketekben kapható kényszerérettével”.
A kivi egyébként egy dél-kínai eredetű, tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű, savanykás ízű gyümölcs. Eredeti magyar neve „kínai egres” volt, a kivi név az új-zélandi kivi madárból származik. Norvég kutatók szerint nemcsak vitamintartalma miatt hasznos, de magas vérnyomásra is jó.