Nem kapcsoltunk klímát a rekordhőségben

2012.05.03. 12:14

Még csak néhány helyen kapcsolták be a klímát az elmúlt napok kánikulájában, legalábbis erre lehet következtetni a Mavir áramfogyasztási adataiból. A rendszerirányító cég szerint ennek oka lehetett az is, hogy az elmúlt kánikulai napok hosszú munkaszüneti időszakra estek. Márpedig az ünnepek hatása annyira erőteljes volt, hogy május 1-jén hajnalban mérték a 2012. év eddigi legalacsonyabb terhelését, alig 3000 MW fölötti értéket.

Az időjárásnak egyértelműen hatása van az áramfogyasztásra, télen minél hidegebb az idő, annál magasabb a fogyasztás. A fogyasztói igények általában tavasszal a legvisszafogottabbak. A nyári csúcs pedig egyértelműen a tartós kánikula függvénye, amire május végétől augusztus közepéig bármikor van esély, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyári csúcs június-július hónapokra esik. Valószínű, idén is folytatódik a téli és a nyári csúcsok közötti különbség csökkenése, azaz a nyári villamos-energia fogyasztás jellemzően továbbra is alacsonyabb a télinél, a rövid idejű csúcsok azonban már akár néhány éven belül meghaladhatják a télieket.

noname.gif

„A Mavir mindent megtesz annak érdekében, hogy a villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezzen. 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddigi nyári rekordot jelentő 6320 MW-al is gond nélkül megbirkóztunk. Az új, piaci körülmények között azonban az ellátásbiztonság fenntartásában a piaci szereplőknek is komoly felelőssége van” – közölte a cég.