Pénzügyi háború az iGO My Way fejlesztőjénél

2012.05.04. 13:03
Frissebb (1)
Nem kell másfél milliárd forintos kötbért fizetnie az NNG kisebbségi tulajdonosának: a bíróság jogerős ítélete szerint a nemzetközi piacon is elismert magyar navigációs szoftvercég izraeli többségi tulajdonosa jogtalanul kérte az összeg inkasszózását a Com3 Consulting számláján. A döntés után a végrehajtó is törölte a két éve elrendelt eljárást.

Megszüntették az NNG Szoftverfejlesztő Kft. harmadát birtokló cég ellen indított végrehajtási eljárást, ezzel újabb szakaszába lépett a budai székhelyű, de nemzetközi piacon is sikeres vállalkozás tulajdonosainak belháborúja.

A Com3 Consultingtól 5 millió eurós, azaz mintegy másfél milliárd forintos összeget próbált behajtani az NNG többségét birtokló izraeli bejegyzésű G.P.S. & More Ltd., amely 2010-ben kért közjegyzői határozattal végrehajtást az összegre. A G.P.S. arra hivatkozott, hogy a Com3 súlyos szerződésszegést követett el.

Szerződésszegés a jelzálog?

Az izraeli többségi tulajdonosok szerint az NNG tulajdonosai között korábban létrejött opciós szerződés kimondja, hogy a szerződésbe foglalt kötelezettségek megsértése esetén a szerződésszegő félnek 5 milliós euró kötbért kell fizetnie a másik fél számára. A súlyos szerződésszegést abban látták, hogy a Com3 NNG-s üzletrészét egy másik üzlethez szükséges hitel felvételekor jelzáloggal terhelte meg.

Kérésüknek megfelelően egy budakeszi közjegyző rendelte el a követelés végrehajtását, majd bírósági végrehajtó útján inkasszót tettek a Com3 bankszámlájára, valamint üzletrészét is lefoglalták.

A néhány hete megszületett jogerős bírósági ítélet szerint a végrehajtást elrendelő okirat már alakilag sem volt rendben. A Budapest Környéki Törvényszék emellett azt is kiemelte, hogy a súlyos kötbér alapjául szolgáló céges megállapodás szerződésszegésre vonatkozó részét meglehetősen homályosan szövegezték meg, ezért nem felel meg a törvényi követelményeknek sem. (A bírósági döntés kapcsán indult eljárás nyomán közölte helyreigazításunkat itt olvashatja.)

Válaszper

Szerződésszegésre hivatkozva a Com3 is megpróbált hasonló igényt érvényesíteni az izraeli tulajdonossal szemben, azonban azt a cég tulajdonosai, Yacov Halperin és David Wiernik – aki jelenleg Magyarország izraeli tiszteletbeli konzulja –, ezt úgy kerülték el, hogy az üzletrészt először maguknak ajándékba adták, majd ezután azt egy ciprusi cégre ruházták. A változások következtében egyébként a G.P.S. & More Ltd. mára ki is került az NNG tulajdonosi köréből.

Az ügyben további eljárások is folyamatban vannak a fenti tulajdonátruházási ügyletek felelősségével összefüggésben, és információink szerint a COM3 az ellene indított eljárások miatt kártérítési per kezdeményezését fontolgatja. A kártérítés nagyságrendje meghaladhatja akár a G.P.S. & More által követelt összeg háromszorosát is.

Az NNG a mobil, a járműipari és a személyi navigációs szektor számára fejleszt navigációs eszközöket, valamint testre szabható 3D-s fedélzeti navigációs alkalmazásokat főként navigációs eszközgyártók és autógyárak. Az iGO My way szoftvermotorra épülő technológia már világszerte több millió navigációs eszközön megtalálható. Az I. kerületi címen bejegyzett NNG 2010-es adatai szerint közel 6 milliárd forintos forgalmat bonyolított.