Senkinek sem kell az új lakás

2012.05.07. 13:03 Módosítva: 2012.05.07. 13:03

A KSH legfrissebb lakásépítési statisztikái meglehetősen borús képet festenek az újépítésű lakáspiac helyzetéről. 2012 első negyedévében 2444 lakást adtak át az egész országban, ebből csupán 453 lakás épült Budapesten.

Az Otthon Centrum felmérése alapján az év első három hónapjában a fővárosban ehhez nagyjából 500 újlakás vásárlás társult. Kevésbé sötét a kép a használtlakás piacon, ahol – bár az évkezdés növekedéssel indult – az idei év a stagnálás, illetve a trendforduló éve lesz. Ez a befektetők érdeklődését is felkeltheti, akik most lakáskiadásból 8-9 százalékos hozamokkal számolhatnak.

Budapesten az Otthon Centrum projekt adatbázisa alapján 2012 első negyedévében eddig 500 lakást adtak el. A már átadott, de még eladatlan lakásokból körülbelül 3200 darab van.

Kevesebb szomszédot hozott a válság

Az ingatlanfejlesztők - a válság hatására megindult - alkalmazkodása továbbra is kitart. Összesen tizenegy,100 lakásnál nagyobb, értékesítés alatt álló projektről van tudomásunk Budapesten, amelyeket 2011 után adtak át, vagy a jövőben terveznek átadni, magyarán az elindításukról szóló döntés már a megváltozott piaci viszonyok ismeretében született - közölte az OC.

Az átlagos projektméret a 2007-es 60 lakásos szintről a 2010-ben átadott beruházások esetében 42 lakásra, a 2011-ben és 2012-ben átadott fejlesztések esetében pedig nagyjából 20 lakásra csökkent.

A lakásépítési statisztikai mutatók mélyrepülése már nem újdonság: 2012 első negyedévében 22 százalékkal kevesebb lakást adták országos szinten, mint az előző év azonos időszakában. Az építési engedélyek száma 11 százalékkal volt alacsonyabb ugyanezen időtávon.

Mindenki használtat akar

Az újépítésű piac mélyrepülése bár nagyon aggasztó, de egyre kevesebb hatással van a lakáspiac egészére. „A vevők egyértelműen a használt lakások irányába fordultak, melynek hátterében egyrészt a vevői szemmel jóval izgalmasabb, alkalmi vételeket sejtető lehetőségek, másrészt az ingatlanfejlesztésekkel, főleg a még át nem adott beruházásokkal szemben mutatkozó bizalomvesztés áll” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az ingatlanárak csökkenése mellett a bérleti díjak is csökkentek, de frekventált területeken, egyetemek, főiskolák közelében, jelentős új munkaerő kereslettel rendelkező városokban biztos bevételre lehet számítani az ingatlankiadásból.