Matolcsy: Példa nélküli, amit csinálunk

2012.05.15. 14:21 Módosítva: 2012.05.15. 15:01

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levelet írt az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek – közölte kedden az NGM. A levél az Európai Bizottság pénteken megjelent 2012. tavaszi előrejelzéséről szól, a prognózis szerint  a magyar államháztartás hiánya két egymást követő évben (2012-ben és 2013-ban) a GDP 3 százalékában meghatározott referencia érték alatt marad.

„A levél a június 22-ei Ecofin-ülés Magyarországot érintő, túlzottdeficit-eljárás alóli mentesítés előkészítését célozza meg” – közölte a minisztérium. A csatolt levél címzettje a unió soros elnökségét betöltő Dánia gazdasági miniszterasszonya, Margrethe Vestager, ugyanezt a levelet az Ecofin Tanács valamennyi tagja megkapta.

Az angolul pdf-ben itt olvasható levélben Matolcsy elismeri: a 2011-es 4,3 százalékos GDP arányos költségvetési többlet „kétségtelenül egyszeri intézkedéseknek köszönhető”, de megjegyzi: az Európai Bizottság most már „az előrejelzési időtáv végéig a referenciaérték alá teszi a magyar deficitet, ami példa nélküli az unióhoz való csaatlakozásunk óta”.

A levél megjegyzi azt is: a strukturális deficit a GDP több mint 2 százalékával csökken 2012-ben, és még inkább javulni fog a rákövetkező évben. A tavaszi előrejelzés azt is megerősíti, hogy az államadósság folyamatosan csökkenő pályára állt, írja a miniszter.

A levelet így zárja Matolcsy: „a fentiekre alapozva meg kell osztanom önnel azon meggyőződésemet, hogy a tavaszi előrejelzés költségvetési kivetítései nagyon fontos lépést jelentenek azon célunk felé, hogy a kohéziós alapból való támogatások felfüggesztése ne történjen meg”. Mint ismert, az Ecofin korábban a magyar kohéziós támogatások egy 495 millió eurós részének befagyasztásáról döntött, de ezt a határozatot júniusban felülvizsgálják.