Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Varga Mihály: Őszre lehet IMF-hitel

2012.05.16. 08:10 Módosítva: 2012.05.16. 08:10

Varga Mihály szerint reálisan kora ősz folyamán jöhet létre megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF); a politikus a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban megerősítette, hogy a kormány mintegy 15 milliárd euró összegű, hároméves elővigyázatossági megállapodást szeretne kötni.

"Érdekeltek vagyunk abban, hogy a megállapodást a lehető legrövidebb időn belül megkössük, de erre reálisan kora ősz folyamán lehet számítani" - fogalmazott a lapnak a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki június 1-jétől az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi költségvetési intézkedésekkel biztosítható az idei és a jövő évre vállalt hiánycél, ami egyben azt is jelenti, hogy a Magyarország ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszűnik.

Arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak vészforgatókönyve egy esetleges elhúzódó európai recesszió esetére, Varga Mihály azt mondta: a jelenlegi ideges piaci hangulatban minden eshetőségre fel kell készülni, de a kormány alapforgatókönyve szerint az év közepétől némi javulás bontakozhat ki az euróövezeten belül, ami segítheti a magyar növekedést is.