Két százalék alatt a negyedéves hiány

2012.05.17. 11:42

Az államháztartás nettó hiánya GDP 4,4 százalékát tette ki a 2012 első negyedévével
záruló elmúlt egy évben, miközben az idei első negyedévben a GDP mindössze 1,9 százalékára rúgott – derül ki az MNB előzetes adataiból. A bruttó államadósság a GDP 78,9 százalékán áll.

Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó hitelfelvétel, és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése. Az államháztartás nettó tartozása a GDP 53,2
százalékát tette ki az első negyedév végén.

A jelentés szerint az idei első negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 203 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések állománya számottevően csökkent, míg a betétek és az adósságpapírok állománya nőtt tranzakcióból eredően. A kötelezettségek esetében meghatározó volt az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek valamint az egyéb tartozások csökkenése.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Pénzügyi eszközeik közül jelentősen növekedtek a hitelintézeti betétek, a kötelezettségeik közül pedig számottevően csökkent a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság, míg az egyéb tartozások növekedtek tranzakcióból eredően. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 10 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint az első negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százaléka (1489 milliárd forint) volt. A háztartások nettó finanszírozási képessége (345 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,3 százalékát tette ki. A végtörlesztéshez kapcsolódó tőketranszfer nélkül számolt nettó finanszírozási képesség (149 milliárd forint) a negyedéves GDP 2,3 százalékát érte el az első negyedévben.

A végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások, az államháztartás és a pénzügyi vállalatok pénzügyi helyzetére 2011 utolsó és 2012 első negyedévében. A tavalyi utolsó negyedévben a háztartások 642 milliárd forintnyi, az idei első negyedévben pedig 712 milliárd forintnyi devizahitelt törlesztettek.