Beethovennel magyarázza meg Matolcsy

2012.05.17. 11:12 Módosítva: 2012.05.17. 11:55
A kreativitás irányítja a magyar gazdaságpolitikát Matolcsy György szerint. Bár ez sok veszteséggel jár, már rövid távon is több a hozadéka, mint a hagyományos gondolkodásnak, ami depresszióba lökte volna az országot.

A kreativitással magyarázza Matolcsy György az elmúlt évek gazdaságpolitikai lépéseit a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent írásában, ami Jonah Lehrer kreativitásról szóló könyve kapcsán tér ki a magyar helyzetre.

Működésbe lendül a jobb félteke

Matolcsy szerint a nemzetek sorsa ebben a században a kreativitáson áll vagy bukik. „Minden új egy megoldhatatlannak látszó problémából születik, keményen dolgozunk, de megrekedünk, szinte már feladjuk, majd hirtelen megvilágosodunk: jön a megoldás. Az új ötlet jó hangulatban jön, kémiai reakciók révén agyunk jobb féltekéje működésbe lendül, majd megszületik a felismerés” – írja.

Beethoven is hibázott

„A kreatív művészek általában szomorúak, mert az újhoz fájdalmas és hosszú út vezet. Beethoven 69-szer is elvetett egy sort, mire az igazit megtalálta” – írja a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy szerint az új elpusztítja a régit és a még nem tökéletes újat: az elvesztés fájdalommal jár. "A bipoláris személyiségek, akik hol lelkesek, hol magukba roskadnak – és nemzetek, mint a magyar –, igen kreatívak, mert a »hol fent, hol lent« állapota kedvez az újnak. Kreatívnak lenni óriási energiát igényel, és sok veszteséggel jár: az új születése könyörtelen folyamat."

Bipoláris nemzet

Mégis erre volt szükség a kormányváltás után: "2010-ben egy reménytelennek látszó helyzetet örököltünk, sokan már majdnem feladták, de a nemzet boldogságindexe a csúcson volt, támogatta a politikai megújulást, ezért megtaláltuk a kreatív megoldásokat."

Matolcsy szerint ha a régi megszorító politikát folytatja a kormány, akkor a "bipoláris nemzet" azonnal depresszióba süllyed: nem jöttek volna az új ötletek. "Kívülről jöttünk, a gazdasági problémákat a nemzeti közösség felől néztük, nem a régi recepteket bújtuk. Lehet, hogy nem tűnt logikusnak, biztos, hogy eltért a hagyományostól, de új volt, és ma már kimondhatjuk: működik. A régi máshol sem működött: 27 EU-kormányból már 16 megbukott a régi receptek miatt" - teszi hozzá.

Fájdalmas, de megéri

Matolcsy szerint a magyar politika és gazdaságpolitika kreatív jellegét senki nem vitatja, ellenzői pedig valójában félnek, ezért követnének csak logikus, hagyományos megoldásokat. "De a bal agyfélteke analitikus logikája az új korszakban nem működik, a jobb agyfélteke új gondolkodására van szükség" - írja.

Az új megoldások ára a miniszter szerint eltörpül a régiek ára mellett: "a bankadó, a krízisadók, a magánnyugdíjrendszer, a forgalmi adózásra való átállás, a családi arányos jövedelemadózás, a közmunka és a reáloktatás felértékelése sokba kerül a magas kamatok, csökkenő hitelezés, költségvetésibevétel-kiesés és nagyobb kiadás miatt, de még mindig többet hoz. Rövid távon is négyszer többet, mint amennyibe kerül. Hosszú távon még többet, sokkal többet. Az újítás fájdalmas, de a korábbi zsákutca után elvezet a nemzet jólétéhez. Megéri hát" - zárja írását Matolcsy.