Enikő, Melitta
8 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Brazíliába megy a magyar almaszirom

2012.05.23. 12:36

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg a mátészalkai Nobilis Zrt. által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból a dél-amerikai országba. A húsz éve alapított családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanfélé szárított gyümölcsterméket állít elő.

A mintegy 90 főt foglalkoztató Nobilis Zrt. jelenleg 16 európai országba exportálja termékeit, tavaly pedig a dél-koreai és japán piacra is sikerült belépnie, mondta el Novák Tibor, a társaság ügyvezető igazgatója. A második legnagyobb brazil szupermarketlánc, a Verdemar Supermercado számára elindított első szállítmány közel ezer karton édességet tartalmaz mintegy 20 ezer euró értékben.

A magyar és a brazil vállalkozás egy élelmiszeripari kiállításon vette fel a kapcsolatot. A mintegy 180 millió dollár éves forgalmú, szintén a családi vállalkozásként indult brazil áruházlánc túlnyomóan Észak-Amerikából és Európából szerzi be az üzlethálózat prémium termékeit.

A Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

Az 500 szatmári és dél-szabolcsi gyümölcstermelővel kapcsolatban álló Nobilis termékeinek 35 százalékát exportálja, a fennmaradó részt pedig belföldön értékesíti. A társaság a tavalyi mérlegadatok alapján 1,2 milliárd forintos nettó árbevételt realizált, nyeresége pedig elérte az 50 millió forintot. Az első édességszállítmányt a remények szerint akár további húsz konténer is követheti mintegy 400 ezer euró értékben.