Senkinek nem kell a csákberényi golfcentrum

2012.05.24. 07:52 Módosítva: 2012.05.24. 07:56
Vagyoncsoportokba osztva sem sikerült eladni a csákberényi, több mint 160 hektáros golf- és villatelkeket, az irányár a felére csökkent.

A legutóbbi pályázaton már több vagyoncsoportra osztva kínálták, azonban a hétfői határidőig egyetlen pályázat sem érkezett a több mint 161 hektáros csákberényi golfpályáért és villatelkekért − tudta meg a Napi Gazdaság Várday Zsuzsannától, a tulajdonos Hungarian Golf Development Kft. (HGD) felszámolóbiztosától.

A móri történelmi borvidék határán, a Vértes hegység déli oldalán lévő Csákberény Golf Resortot várhatóan rövidesen újra meghirdetik, s az sem kizárt, hogy tovább csökkentik az árat, bár erről végleges döntés még nem született.

Várday elmondta, az immár ötödik pályázaton három vagyoncsoportban, jóval a megállapított forgalmi érték alatt próbáltak túladni a területeken. Az egész − egy új település kialakítására is alkalmas − ingatlanért 2010-ben még 3,2 milliárd forintot kértek. Az új pályázaton az együttes irányár 1,6 milliárd forint volt, míg külön-külön pályázva a villatelkekért 800 millió, a golfingatlanokért 1,1 milliárd forintot kértek.

A kezdetek

A belterületbe vont, bekerített területen a jelenleg is érvényes építési engedéllyel rendelkező golfcentrum kivitelezése 2006-ban kezdődött el. Közép-Európa első 27 lyukú, a nemzetközi USGA-szabványoknak is megfelelő golfpályáját több mint tízmilliárd forintos költséggel a svéd tulajdonban lévő HGD nagyrészt hitelből akarta megvalósítani.

A pálya mellett villaparkot, két négycsillagos szállodát, ifjúsági pályát, üzletközpontot, tíz teniszpályát, mesterséges tavakat, valamint 257 lakást is építettek volna. A 2006 és 2008 között zajló építkezés során a tervezett munkák 31,8 százaléka készült el. Kialakítottak 118 villatelket, amelyeken négylakásos házak építhetők, továbbá van egy hathektáros, 108 nagyméretű apartmanház megvalósítására alkalmas telek is.

A golfpályán belül öthektárnyi olyan terület található, amely elsősorban nívós ingatlanok, illetve szálloda építésére alkalmas. A különleges sport övezeti besorolású, 127 hektáros golfpályán elkezdődött a közművesítés, kiépítették az öntözőrendszer több létesítményét és elkészült három tómeder is. A villatelkek kétharmadát is csatornázták, sőt az összes szükséges vízjogi engedély is rendelkezésre áll.

A végjáték

A nagyívű terveket megfogalmazó társaság a válság áldozata lett. Bár az első ütem átadását 2008-ra tervezték, források híján az sem készült el. A hitelező pénzintézetek behúzták a féket, de a folytatást az is akadályozta, hogy a már kialakított ingatlanokat sem sikerült a tervezett ütemben eladni. A HGD 2009-ben már a korábban felvett hiteleit sem tudta törleszteni, árbevétele csupán néhány százezer forint volt. Tartozása meghaladja az egymilliárd forintot.