Szuperrazziát tartottak a román határon

2012.05.31. 09:57
Revizorok, pénzügyőrök és pénzügyi nyomozók ellenőrizték a kamionokat Ártándnál. Szabálytalan foglalkoztatástól költségvetési csalásig számos szabálytalanságot találtak, közölte az adóhatóság.

A Hajdú-Bihar megyei Ártánd térségében tartottak összehangolt ellenőrzést a napokban az adóhivatal munkatársai, közölte a NAV. Az akcióban az adóellenőrök a teherautók és kamionok sofőrjénél ellenőrizték a foglalkoztatás szabályszerűségét és azt is megvizsgálták, hogy a szállítmány címzettje nem tartozik-e az államnak – akiről kiderült, hogy igen, annak az áruját lefoglalták. A pénzügyőrök a sofőrök pihenőidejének betartását és a szállítás adatait rögzítő menetíró korongokat is ellenőrizték, valamint a kockázatosnak ítélt járműveknél röntgenvizsgálatot végeztek.

Az adóhatóság közleménye szerint a vizsgált fuvarozók majdnem egyharmada vétett a foglalkoztatási szabályok ellen, ami esetenként akár egymillió forintos mulasztási bírságot is jelenthet. A menetíró berendezés nem megfelelő működtetése miatt egy fuvarozónak például 400 ezerforint közigazgatási bírságot kell fizetnie.

Az akció nyomán a NAV-nál nyomozás is indult, ugyanis az egyik kamion ellenőrzésekor kiderült, hogy a címzett csaknem százmillió forinttal tartozik az adóhivatalnak. Ezen a szálon elindulva a NAV feltérképezte az adott ügylet érintettjeit. Az adatok elemzéséből arra következtettek, hogy az importőr vállalkozás egy számlázási láncolat első belföldi tagja, amely kapcsolatba hozható több román és hazai gabonaforgalmazással érintett vállalkozással is  A szállítmányokat azonnal lefoglalták.

A NAV szerint egyértelmű, hogy a csalásban közreműködő külföldi és hazai gabonaforgalmazók célja a költségvetés megkárosítása volt. A nyomozás eddigi adatai szerint 2011. december óta összesen 420 millió forint értékben, 383 alkalommal szállított be az ellenőrzött vállalkozás gabonát. A forgalom után fizetendő adót azonban eltitkolták.