Erzsébet
1 °C
4 °C

Az Adriánál terjeszkedne az MVM

2012.06.01. 08:01 Módosítva: 2012-06-01 08:01:49

A hosszú távú orosz gázszállítási szerződés 2015-ös lejárata a céldátum a magyar energiapolitikában a tervezett horvátországi lng-terminál (liqified natural gas - cseppfolyósított földgáz) megépítésére, amelyben az MVM Zrt. is részt vehet - írta a Napi Gazdaság pénteken.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lappal közölte, hogy az új horvát kormánnyal a tárgyalások előkészítő szakaszban tartanak, így konkrét együttműködésről és részletekről még korai lenne nyilatkozni.

Horvátország és Magyarország több energetikai projektben is együttműködhet, így a Krk szigetén építendő lng-terminálban, valamint szélerőművek telepítésében és lízingelésében is lát fantáziát a hazai energiapolitika, a folyamatról annyi tudható, hogy magyar részről az MVM Zrt. lehet a partner - írta a Napi.

A tárca közlése szerint az lng-terminál kapcsán Magyarország számára 2015 - a hosszú távú orosz földgázszerződés lejárta - a céldátum, és a kormány meg kívánja teremteni annak lehetőségét, hogy a horvát lng- és a szlovák-magyar gázvezeték segítségével a "megállapodás újratárgyalását a jelenleginél kedvezőbb pozícióból" kezdhesse meg.

A lap idézi Horváth Tibor, az E.On Földgáz Trade Zrt. igazgatósági tagját, aki egy konferencián azt mondta, az oroszokat nem lehet és nem szabad kizárni az ellátásból, a vezetékes szállításnak azonban egyre növekvő konkurenciát jelenthet a más forrásból érkező lng. A szakember szerint a jelenleg ismert konkrét tervek (AGRI, Nabucco, Déli Áramlat, lng) közül az adriai lng-terminál adhatná az egyetlen valódi, forrás szempontjából is diverzifikációt jelentő megoldást Magyarország számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?