Zsugorodik a magyar export

2012.06.01. 09:43

2012 első negyedévében a kivitel volumene 1,6, a behozatalé 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Továbbra is növekedett a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportja, ezzel szemben hónapok óta jelentősen csökken a híradás-technikai eszközök kivitele. Az időszakon belül a márciusi forgalmat mérséklődés jellemezte.

A KSH második becslése szerint 2012 márciusában a kivitel 2067 milliárd forintot (7103 millió eurót), a behozatalé 1880 milliárd forintot (6467 millió eurót) tett ki. A mérleg havi többlete 636 millió euró lett, szemben a múlt évi 837 millió euróval.

2012 első negyedévében a termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,4, exportban
6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 2,7 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 13,5, az euróhoz mérten 8,9 százalékkal gyengült. A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4,7, illetve 2,7%-kal maradt el 2011 első negyedévének szintjétől. Az árufőcsoport exportját leginkább meghatározó termékkör, a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene közel harmadával csökkent, melyhez a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon jelentős, minden országcsoportot érintő visszaesése járult hozzá.

Ezt nem tudta ellensúlyozni az energiafejlesztő gép és berendezés kivitelének 20 százalékot meghaladó, illetve az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, készülék és műszer,
továbbá a közúti jármű azonos mutatójának egyszámjegyű volumennövekedése. Az árufőcsoport importjában a közúti jármű behozatalának volumene számottevően nőtt, ezzel szemben a villamos gép, készülék és műszeré hasonló mértékben csökkent.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 10,6, illetve 4,6 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, a vas és acél, valamint a fémtermék kivitelében kétszámjegyű, míg behozatalukban – a gyógyszerek kivételével, amely nem érte el a bázisidőszaki szintet – 10 százalék alatti volumenbővülést regisztráltak.

Az energiahordozók importvolumene – az energiaárak 26 százalékos emelkedése mellett – 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene enyhén csökkent, ugyanakkor a természetes és mesterséges gázé közel tizedével bővült, elsősorban az alacsony bázis miatt.

Tavaly a belföldi igények kielégítése nagyrészt a hazai gázkészletekből történt.
A vizsgált időszakban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene 3 százalékot némileg meghaladó mértékben emelkedett. A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú forgalmában mérsékelt, az állati takarmánynál kétszámjegyű volt a volumennövekedés. Ezzel szemben visszaesést regisztráltunk az élőállat, valamint a tejtermék és tojás export- és importvolumenében.

Az év első három hónapjában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene alig változott, az onnan
érkező behozatalé 3,4 százalékkal volt több, mint 2011. január–márciusban. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 116 milliárd forinttal romlott, amelyet leginkább a híradás-technikai készülékek forgalma befolyásolt. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 4,6 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé ugyanennyivel elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 209
milliárd forint volt, 51 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 első negyedévében.