Brüsszel arra vár, hogy csináljunk valamit

2012.06.04. 13:39

Szükség van az Európai Központi Bank és az IMF által felvetett, jegybanktörvénnyel kapcsolatos kifogások tisztázására – válaszolta egy kérdésre szokásos déli brüsszeli sajtótájékoztatón Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője. A szóvivő elismerte, hogy vannak nézeteltérések a magyar kormány és az Európai Központi Bank között a jegybanktörvényről. „Azt akarjuk, hogy a részletek teljes körűen tisztázódjanak” – fogalmazott.

Arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság áprilisban lezárt a kötelezettségszegési eljárást a magyar jegybanktörvény ügyében. Az EKB és az IMF által felvetett kifogások elég fontosak, ezért szükség van ezen pontok tisztázására. Mielőbb módosítani kellene a jegybanktörvényt, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a hitelkeretről, magyarázta a szóvivő. A labda most a magyar hatóságok térfelén pattog, most rajtuk múlik, hogy tisztázzák az Európai Központi Bank és az IMF által felvetett kérdéseket.

A kérdésben legszigorúbb álláspontot képviselő EKB a jegybanktörvény csütörtökön elküldött értékelésében kiemelte: gondja van a Monetáris Tanács létszámának és jogköreinek a tervezett változtatásával, a kormány által kinevezhető harmadik MNB alelnök vagy az MNB döntéshozók béreivel kapcsolatos jogszabályrészekkel. (Interjúnkból megtudhatja, hogy mit gondol a vitás ügyekről Simor András jegybankelnök.)

A kormány eddig úgy tett, mintha nem tudná: csak akkor tárgyalhat a Valutaalappal a hitelkérelemről, ha a Brüsszeli kérések mellett az IMF kéréseit is átvezeti a törvényen. Az április Orbán-Barroso megbeszélés óta kis túlzással naponta ismételgetik a kormányzati illetékesek, hogy céljuk a mielőbbi megállapodás az IMF-fel. Rogán Antal április végén úgy vélte, június végére meg is egyezhetünk.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője most úgy fogalmazott, hogy a Parlament még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását. Ez azt jelenti, hogy júliusban kezdődhet, és legkorábban a nyár végére zárulhat le a tárgyalásunk az IMF-fel.

Az EKB és a Nemzetközi Valutaalap a múlt hét második felében jelezte, hogy továbbra is fenntartásaik vannak a parlament által most hétfőn módosítani tervezett jegybanktörvény legújabb tervezetével szemben is. A tervezett módosítás parlament az Európai Unió jogi elvárásainak ugyan megfelelt volna, de a szigorúbb követelményeket támasztó Európai Központi Bank irányelveinek nem. Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő, hétfőn esküt tett tárca nélküli miniszter ezért még szombaton azt kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy fontolják meg a végszavazás elhalasztását, amire a Fidesz igent mondott.