A Mercedes mentheti meg az exportot?

2012.06.08. 09:56

Előzetes adatok szerint áprilisban az export 3,9, az import 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, így 29 millióval euróval kisebb, 396 millió eurós exporttöbblet alakult ki - közölte a KSH pénteken.

Az év első négy hónapja alatt ezzel 1,5 százalékkal csökkent az export, míg az import változatlan szinten maradt. A külkereskedelmi termékforgalom 2,142 milliárd euró többletet mutatott, 411 millióval kisebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Az adatokat kommentálva a portfolio.hu felhívja a figyelmet, egyelőre nem tudni, hogy a Mercedes beinduló termeléséből mennyi van már benne a számokban. "Nyilván az lenne a jó hír, ha az derülne ki, hogy még semmi, hiszen akkor a következő hónapokban nagyobb lehet a felpattanás mértéke. Mindenesetre a második negyedév nem indult jól, ami egyre borúsabbra festi a magyar gazdaság idei növekedési kilátásait" - írja a lap.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője úgy véli, a nyersanyagárak visszaesése miatt a következő hónapokban javuló cserearányokra lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete újra javulást mutathat. Az év egészében 7,3 milliárd euró többletre számítunk a tavalyi 6,89 milliárd után.