Olcsóbb lehet a tankolás szerdától

2012.06.09. 09:27

A múlt héten csökkent az üzemanyagok dollárban mért átlagos jegyzésára, és a forint is erősödött, így forintban mérve az átlagárak 4 százalék körüli visszaesést mutatnak. Ennek hatására a héten nagy valószínűséggel csökkenhet majd az üzemanyagok ára a hazai kutakon - írja a Portfolio.hu.

A spanyol leminősítés és a váratlan kínai kamatcsökkentés ismét felszínre hozta az európai adósságválsággal és a globális növekedéssel kapcsolatos befektetői aggodalmakat. ez pedig a nyersanyagok piacára is rányomta bélyegét, az olaj árfolyama jelentősen csökkent.

Az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is lefelé vették az irányt. A benzin esetében 2,3 százalékkal, a gázolajnál pedig 2,2 százalékkal esett a heti átlagos jegyzésár.

Ezúttal a forint sem a hazai autósok ellen dolgozott, ugyanis az elmúlt héthez képest erősödni tudott a dollárral szemben. A dollár árfolyama a héten 238 forintos átlagot ért el, miközben múlt héten 242-es szinten állt a jegyzés. Emiatt forintban mérve a benzin átlagára 4,3 százalékkal, a gázolajé pedig 4,2 százalékkal került lejjebb. Mivel az elmúlt hetek kisebb árcsökkenései nem jelentek meg a hazai árakban, a lap szerint akár 4-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető itthon szerdától.