Ősszel indul a milliárdos győri kaszinóper

MTI/Index
2012.06.15. 09:44
Szeptember tizenkettedikén tárgyalja a Győri Törvényszék a bezenyei kaszinóváros egykori részvényesei által indított pert. Követelésük, üzletrészük értéke 48 millió euró. A beruházásban érdekelt Eurovegas Hungary nevet változtatott, így az alperes most a Centrope Holdings Limited. A beruházást vizsgálta korábban gyanúsnak találta a kormányzat.

Az I.P. Beteiligungen GmbH és Rudolf Seyfried felperesek, mint egykori üzletrészeladók, pert indítottak a Centrope Holdings Limited gazdasági társaság – korábban Eurovegas Hungary – ellen, számol be a Kisalföld. A per tárgya az esedékes vételár megfizetése: ez az összeg 48 millió euró, amely még a 2006 októberében megkötött és a felek által 2007 májusában módosított, magyarországi üzletrész adásvételi szerződésekben szerepel. Alfred Supersberger szerint a korábbi részvényes követelése még nem esedékes.

„Amennyiben ez esedékessé válik, azt természetesen az előírások szerint teljesítjük" – nyilatkozta néhány hónapja lapunknak a bezenyei megaberuházás projektvezetője.

A per tárgyalását szeptember tizenkettedikére tűzte ki a Győri Törvényszék. Az alperes Eurovegas Hungary az elmúlt időszakban nevet változtatott, s lett mostanra Centrope Holdings Limited, kétszer helyezte át székhelyét 2010 decembere óta más-más állam területére. Az interneten fellelhető adatok szerint a székhely most New Jersey. Úgy tudjuk, a névváltoztatásról nem értesítették egykori szerződő partnereiket, csak a 2011 decemberében még a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon a felperesek által megtett perindítást követően tettek bejelentést. Ezen cégadatváltozások is csak 2012. év első negyedév végén jelentek meg a hazai cégnyilvántartásban. Információink szerint törvényes jogaik, követelésük érvényesítése érdekében a felperesek teljes jogfenntartással élnek.

A létesítmény - a beruházók közlése szerint Európa leendő legnagyobb szerencsejáték-központja - a tervek szerint idén, de legkésőbb 2013-ban nyílna meg. A több évre tervezett beruházás teljes összege ötmilliárd euró, ebből az első szakaszban 265 millió eurót fektetnek be. A tervek szerint a fő attrakció a kaszinó, de piacra lépne a Hard Rock International is egy saját hotellel és étteremmel is.

A vállalkozás a pénzügyminisztérium pályázatán 2006-ban 20 plusz 10 évre elnyerte a legfeljebb öt, korlátlan számú játékasztalt és játékgépet működtető első kategóriás kaszinó üzemeltetésére feljogosító koncessziós jogot. A földterületen az EuroVegas Hungary, illetve most már a Centrope Holdings ezen felül bevásárlóközpontot, kibővített szórakoztató negyedet, autószalont, gyógyfürdőt és wellness centrumot, lakó- és üzleti negyedet, golfpályát és számos egyéb kiegészítő szórakozási és pihenési lehetőséget nyújtó létesítmény kialakítását is tervezte.

A beruházást vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Többek közt azért, mert az Euro Vegas-beruházás esetében a 2006-os koncessziós eljárás során a PM munkatársai már a pályázati kiírás tartalmáról is előzetesen egyeztettek a későbbi nyertessel, azt igényeinek megfelelően alakították, írja a Kisalföld. A jelentés szerint ez szintén felveti a büntetőjogi felelősségre vonás indokoltságát. A  Kehi-vizsgálat megállapította, hogy Euro Vegas esetében a koncessziós jogot egy olyan kajmán-szigeteki cég nyerte, mely székhellyel, saját bankszámlaszámmal nem rendelkezett, vagyona pedig a pályázat benyújtásakor egy dollár volt.

Ennek ellenére vállalta az évi egymilliárd forintos koncessziós díj megfizetését. A jelentésben az is olvasható: az akkori pénzügyminiszter, Veres János, az Euro Vegas pályázatát annak ellenére nyilvánította nyertessé, hogy a pályázati kiírásnak több ponton nem felelt meg – így a beruházókkal nem lehetett volna szerződést kötni.