Itt vannak a legjobb bankbetétek

2012.06.18. 12:44 Módosítva: 2012.06.18. 12:58

Nem mindegy, hogy melyik bankban kötjük le a pénzünket, illetve annak milyen költségei, illetve megkötései vannak, de érdemes odafigyelni a banknál lévő lekötési időkre és azok kamataira is - közölte a BankRáció.hu.

Általában minél rövidebb a futamidő (éven belül), annál kevesebb kamatot kaphatunk – míg 1 milliós lekötésnél (feltételek nélkül) 1 hónapos távra 4,4 százalékot kapunk az Unicredit-től (Sztenderd betét), addig 2 hónapos lekötésnél az AXA Bank már 8,48 százalék kamatot ad (AXA Bank betét iBanq kamatbónusszal), de az UniCredit is a 2 hónapos akciós betétre 6,1 százalékot fizet.

3-6 hónapos feltételek nélküli betéteknél nem ritka a 7-8 százalékos kamat sem, 3 és 6 hónapos betétnél a Széchényi Bank Vonzó betét Egyszerűen terméke a legjobb a piacon: 3 hónapra 8,44 százalék, 6 hónapra 8,58 százalékos kamattal.

Megéri egy évre lekötni?

Míg a legtöbb lekötés feltörésénél a bankok nem térítenek semennyi vagy csak nagyon alacsony (0,1 százalék) kamatot, érdemes átgondolnunk, hogy például a CIB Bank esetében valóban megéri-e 6 hónap helyett 12 hónapra lekötni a pénzünket 0,15 százalékos kamatkülönbségért: a CIB akciós betét 6 hónapra 7,85 százalékot, 12 hónapra 8 százalékot kamatozik.

Egymillió forintos lekötésnél nettó kamattal számolva mindössze 1260 forint a különbség 0,15 százalékos kamateltérésnek köszönhetően. Ebből a szempontból érdemes lehet olyan betétet választani, ahol betétfeltörés esetén is magasabb kamatot térítenek, mint pl. az UniCredit 12 hónapos akciós betéte, ahol, ha csak jövőre mondjuk fel a betétet, a 7,2 százalékos kamatból  5,2 százaléknyi kamatot arányosan megkapunk – bár ennek a betétnek alacsonyabb a kamata a teljes futamidővel számolva.

Ha bármikor szeretnénk hozzáférni pénzünkhöz kamatveszteség nélkül, akkor érdemes látra szóló számlán tartani, amelyek egyre népszerűbbek. Az Axa Banknak, Sopron Banknak, Gránit Banknak és az FHB-nak is előnyös kamatozású számlái vannak, ahol 4,5 százalékos és 6,25 százalékos éves hozamra számíthatunk már 1 milliós forintos lekötésnél.

Kis pénzre is van kamat

Azt gondolhatnánk a betéti kamatokat összehasonlítva, hogy ha nincs legalább egy millió forintunk, akkor nem is érdemes lekötni a pénzt, valamit egyik bank sem fog magas kamatot adni.

Ez szerencsére nem igaz, már akár 200 ezer forintot is érdemes lehet lekötni. A Sopron Bank Forint megtakarítási látra szóló számla évi 6,25 százalékos kamatot ad, feltételek teljesítése nélkül.

Ha nagyobb összeget tudunk 3-6-12 hónapig nélkülözni, akkor a lekötött betét hozhat a legtöbbet a konyhára, de a bankok egyre jobban kezdenek azokra az ügyfelekre koncentrálni, akiknek nem egyszeri nagyobb pénzük van, hanem folyamatosan tudnak félretenni havonta pár ezer forintot.

Sok kicsi

A CIB Malacpersely számlán (ezek amolyan megtakarítási számlaként funkcionálnak) ha havonta tízezer forintot befizetünk, akkor a megtakarításunkra 7,5 százalékos kamatot kaphatunk az 5 millió forint alatti részre (az afelettire már csak 2,5 százalékot). Ez igen kedvező, például 200 ezer forint lekötésénél alig kaphatnánk 1 százalékkal magasabb kamatot lekötött betétre (feltételek teljesítése nélkül). A számlavezetési díj 0 Ft és ha összegyűlt egy nagyobb összeg, azt bármikor leköthetjük akár a CIB Banknál 8 százalékra, mivel nekik specialitásuk, hogy nem tesznek különbséget friss pénz és meglévő között.

Hasonló termékkel rukkolt elő a Volksbank is, amely erősen harcba szállt a lakossági megtakarításokért. Lekötött betéteknél nagyon jól szerepelnek a 8,5 százalékos és akár 9 százalékos kamatozású betétekkel, de a folyamatosan takarékoskodókra nyitottak igazán. Nemrég indították el a Talon terméküket, melynél havonta legalább ötezer forintot kell a számlára tenni, hogy megkapjuk a magasabb kamatot, ami 5,8 és 6,5 között van. A számlavezetés itt is díjmentes, havonta írják jóvá a kamatot (tehát kamatos kamatozású a betét) és nincs 5 millió forintos felső limit, mint a CIB Malacperselynél.

Az Erste Banknál is van hasonló megtakarítási számla (Erste Előrelátó betétszámla), de ők már csak abban az esetben adják a legmagasabb 6 százalékos kamatot, ha havonta legalább 40 ezer forintit félreteszünk. Ennél a számlánál a felső limit, amire még magas kamatot fizetnek az 2,5 millió forint.

Tehát nem csak azt érdemes megnézni, hogy milyen távra kapjuk a legmagasabb kamatot és meddig tudjuk valóban nélkülözni a pénzt, hanem a sávokat is, ahol adott bank már nem vagy csak nagyon alacsony kamatot fizet, vagy pont ennek ellenkezőjét – vagyis, ahol egy bizonyos összeg felett már magasabb kamatot ad a bank (ez főleg lekötött és látra szóló betéteknél szokott előfordulni) - figyelmeztet a BankRáció.hu.