A Századvég pesszimistább a kormánynál

2012.06.19. 16:29

A bruttó hazai termék 0,8 százalékkal zsugorodik idén, jövőre ezzel szemben a GDP lassú, 1 százalékos bővülését prognosztizáljuk – közölte a Századvég Gazdaságkutató. Az intézet előrejelzésében nem az optimistább magyar kormány 1,6 százalékos előrejelzéséhez, hanem az alacsonyabb növekedést váró Európai Bizottsághoz igazodott.

A Századvég szerint a kivitel az egyetlen tényező, ami a gazdaság növekedésének irányába hat. A háztartások fogyasztási kiadását visszafogja a gyenge árfolyam, a hitelezés akadozása, valamint a nettó reálbérek csökkenése.

A gyenge konjunkturális kilátások miatt a foglalkoztatás lényegében csak a közmunkaprogramok miatt nőhet 2012-ben, és mivel a kormányzati intézkedések hatására az aktivitás hasonló ütemben emelkedik, ezért a munkanélküliségi ráta 11 százalékon marad.

Előrejelzésünk szerint 2012-ben az államháztartás ESA-hiánya (uniós módszertan szerint számolt) GDP-arányosan a tervezett 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lesz. Az eltérés bőven a hibahatáron belül van, azaz takarékos költségvetési politikával elérhető a tervezett hiánycél – teszi hozzá az elemzés.