Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Rekordtartozás az állami szerveknél

2012.06.25. 11:09

3,2 milliárd forintos növekedéssel 53,7 milliárd forintra, új csúcsra emelkedett májusban a költségvetési szervek tartozásállománya - írja a Portfolio.hu. A legnagyobb emelkedés az emberi Erőforrás Minisztériumnál következett be, aminek 35,44 milliárdos tartozása az összes adósság 65,92 százaléka.

A költségvetési szervek tartozása egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett: tavaly május végén még csak 37 milliárd forint volt az adósságállomány. A Portfolio.hu hozzáteszi: a drasztikus emelkedés egyik oka, hogy januártól az államhoz kerültek át a korábban a megyei önkormányzatok által fenntartott költségvetési szervek és megyei, valamint fővárosi intézmények, májustól pedig az önkormányzatoktól átvett egészségügyi intézmények az erőforrás minisztériumhoz kerültek.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 6,788 milliárd, A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány tárgyhóban 46,821 milliárd forint. A tartozás a 60 napon túli tartományban jelenleg 16,496 milliárd forint, a tartozás 81 intézmény között oszlik meg.