Két hónapja vár Erzsébetre az Auchan

2012.06.28. 13:05 Módosítva: 2012.06.28. 13:44

Februárban kezdtek egyeztetéseket az Erzsébet-utalványok állami forgalmazójával arról, hogy az új, állami cafeteriával az Auchan-hálózat most már 19 üzletében is lehessen fizetni. A szerződéstervezetüket áprilisban elküldték, azóta várnak a Nemzeti Üdülési Szolgálat reakciójára, de annak vezetője, Guller Zoltán „minden bizonnyal nagyon elfoglalt ember” – mondta Dominique Ducoux, a vállalat vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Arra a felvetésre, hogy az utalványt vizsgálja az Európai Bizottság, Ducoux azt mondta: tudnak erről az eljárásról, de azt gondolják, hogy az Erzsébet ügyét nem Brüsszelben kellene megoldani, hanem itthon. Egy másik, a bolti különadóval kapcsolatos brüsszeli eljárásról lapunk kérdésére azt mondta: már azt is nagy előrelépésnek tartják, hogy ha ezt a válságadót jövő januártól nem kell tovább fizetniük. Meg lehet érteni, ha a gazdasági nehézségek miatt különadót vezetnek be, az a zavaró, hogy ez diszkriminatív módon történt, mert egyes cégek sok adót fizetnek, mások lényegében semmit, mondta a vezérigazgató.

Ha a brüsszeli vizsgálat végén el is meszelik a különadót, szerinte akkor sem kell „a magyar hatóságoknak lépéseket tenniük”, vagyis lényegében nem számít arra, hogy a döntés visszamenőleges hatályú lenne. Ha azonban mégis az lesz, akkor az Auchan lépéseket fog tenni, hogy az elmúlt években befizetett adót visszakapja a magyar államtól.

Azt is vizsgálják, milyen hatással lesz a cégre a januárban bevezetni tervezett tranzakciós adó. „Ebben a kérdésben egyelőre nem látunk tisztán, de már egyeztettünk bankokkal, többször tárgyaltam erről a pénzügyi igazgatónkkal is” – mondta Ducoux. Az Auchan forgalma tavaly 280 milliárd forint volt, egy egy ezrelékes adó tehát még a tavalyi forgalommal számolva is 280 milliós adóterhet jelentene, „ez egy jelentős tétel”.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy év végéig befejezik a Cora és az Auchan integrációját. A belső, a vásárlók által nem érzékelhető informatikai átállás egy bolt kivételével már megtörtént, nyár végére várhatóan a Cora-logókat Auchan-feliratok váltják. A felvásárolt áruházlánc termékeiből vannak olyanok, amelyek korábban nem voltak kaphatók az Auchannál, ezek egy részét átveszik. A Cora sajátmárkás, Winny néven forgalmazott termékei közül is lehetne olyanok, amelyet átvesznek, ez azonban nem automatikus átcsomagolást jelent.

A cég Tuti tipp néven új sajátmárkás, kifejezetten olcsó termékcsaládot is elindít idén, miután idei első néhány havi tapasztalataik szerint jelentősen csökkent a lakossági vásárlóerő. A termékek nagyjából 80 százalékát magyar cégek állítják elő, a csomagolásuk háromnyelvű lesz – a magyar mellett román és lengyel –, mert az Auchan tervezi azok exportálását. Ducoux példaként említette, hogy három romániai Auchanba a zöldséget és gyümölcsöt már most is magyar termelőktől vásárolják.

Pásztor Attila, az Auchan elsőáras és sajátmárkás beszerzési igazgatója azt mondta: a cégnél évről évre nő a hazai sajátmárkás termékek száma, az idén 266 féle ilyen terméket kínálnak. A cég 2012 végére már a teljes eladott termékszám 1,5-2 százalékát a sajátmárkás termékekből várja, az ezekből származó forgalom aránya tervei szerint 1,5-ről 2,5 százalékra nő.

A terjeszkedési terveikről azt mondta: Nyíregyházán, Pécsen és egy budapesti helyszínen vannak építési engedélyes terveik, illetve Győrben szeretnének nyár végén építési engedélyt igényelni. Ez utóbbi tervezett beruházások könnyen a plázastopba ütközhet, de a cégvezér bizakodó, szerinte a város eddigi reakciói azt mutatják, hogy Győr szeretne egy Auchant.