Beindult a balatoni főszezon

2012.07.03. 08:26

A vendéglátók többsége csak július második felétől számított a főszezon indulására a Balatonnál, ám az elmúlt hétvégén nem csak a négycsillagos szállodák, hanem a panziók jelentős része is megtelt. Arattak a kerékpáros szálláshelyeket üzemeltetők, de még a tavaly már nagyon nyögvenyelősen működő kempingek és fizető vendéglátóhelyek iránt is volt kereslet, írja a Napi Gazdaság.

A hirtelen jött forróság meghozta a főszezoni forgalmat a Balatonra. Megteltek a kempingek és szállodák is, emiatt már kevesebb szálláshelyet kínálnak árengedménnyel. A szakemberek szerint érzékelhetően lendített a forgalmon az üzemanyagárak csökkenése és érzékelhető a gyenge forint hatása is.

A déli part homokos strandjait az osztrákok kedvelik, míg Szigligetet az oroszok nézték ki maguknak. A lapunk által megkérdezett étterem- és büfétulajdonosok döntő többsége szerint a betérők jelentős része ugyan visszafogottan költ, ám a tavalyi szezonkezdethez képest sokkal jobb a helyzet. Az elmúlt napokban olyan helyeket is kinyitottak, ahol korábban úgy tűnt, végképp lehúzták a rolót.

A térségbeli ingatlanközvetítőktől, felszámolóktól kapott információk szerint a közeli napokban több olyan kereskedelmi létesítményen sikerült túladni, amelynek eladása tavasszal még teljesen reménytelennek tűnt. A vendéglátók szerint ha marad a kánikula, a vártnál szebb lehet az idei balatoni nyár. Horváth Tibor, a balatonalmádi Ramada Hotel igazgatója elmondta, a gyengécskére sikerült előszezon után arra számítottak, hogy csak július második hetétől működnek majd 80-85 százalékos kapacitáskihasználtsággal. Ám ha ilyen kedvező marad az időjárás, talán még a prognosztizált 10-15 százalékos forgalomcsökkenés is elkerülhető lesz idén. Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója szerint is csak a júliusi és az augusztusi főszezonban számoltak 90 százalék feletti kapacitáskihasználtsággal.

Tengerdiné Bausz Erika, a ba­la­ton­má­ria­fürdői Viktor Bor- és Vendégház tulajdonosa közölte, néhány hete még álmodni sem mertek róla, hogy június végén elkezdődik a főszezon. A kerékpáros turisták mellett a jó idő sok fürdővendéget is hozott. Szerencsére immár arra is van példa, hogy a hosszú hétvégét egy-egy nap szabadsággal meghosszabbítják a vendégek.

Évek óta nem volt jellemző, hogy június végén, július elején egy hétre, tíz napra kerestek volna kiadó nyaralókat − nyilatkozta a lapnak Nagy Noémi, a szálláshely-értékesítéssel is foglalkozó Magyar Tenger.com Kft. munkatársa. Elsősorban a kisebb, olcsóbb, víz közeli házak iránt nőtt meg az érdeklődés. Ugyanakkor a keresletnövekedésben annak is része van, hogy a jó idő miatt többen előrehozták szabadságukat, de annak is, hogy a foci Eb-ről hazafelé tartó szurkolók egy kis kitérővel megálltak a Balatonnál pihenni.