MFB: Gyurcsányék alatt többször nyert a Közgép

2012.07.03. 10:04

Nem nyer aránytalanul sok pályázatot a Közgép, ellenben jó partnernek bizonyult, mondta a Magyar Hírlapnak Nyiri János, a Magyar Fejlesztési Bank szóvivője.

Nyíri a lapnak azt mondta: "a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) nem nyer senki. Mi szerződünk, és a Közgép is a partnereink között van." Ugyanakkor Nyiri szerint a Közgép valóban szokott nyerni: nyílt közbeszerzési eljárásokat, például az MFB portfóliójába tartozó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-nél, mégpedig 2007. február óta, konzorciumi partnerként.

„Tíz pályázaton győzött a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején, nyolcon az Orbán-kormány alatt. Ezek nyilvános eljárások, amelyeket senki sem támadott meg” – hangsúlyozta az állami tulajdonú hitelintézet szóvivője.

Szerinte a Közgép betartja minden szerződését, pontosan adózik és fizeti alvállalkozóit, nem viszi a pénzét külföldre. "Tehát egy jól működő magyar cég kivitelez magyar állami nagyberuházásokat, és ehhez a banki hátteret egy magyar állami bank adja. Ilyen a normális ország normális működése" - vélte Nyíri.

A szóvivő elmondta, tavaly decemberben még úgy tervezték, hogy 2012 már nyereséges lesz. A bank helyzetét azonban megváltoztatta, hogy az Eximbank és a Mehib kikerült a portfólióból, a terv újraszámolása mostanában zajlik.