NGM: Így jöhet össze több az áfából

2012.07.03. 17:04

Pénzforgalmi szempontból a visszautalási határidő meghosszabbítása, az uniós elszámolás tekintetében az uniós többletforrások bevonásából eredő reálgazdasági hatás biztosítja a megemelt áfaelőirányzat teljesíthetőségét, tájékoztatta a Világgazdaság Online-t a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mint ismert, a 2012. évi költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 98 milliárd forinttal, 2820 milliárd forintra emelte az idei áfabevétel-előirányzatot. Az indokolás szerint ennek egy része abból származik, hogy az EU önerő alap 50 milliárd forintos kiegészítésének eredményeképpen a korábban tervezetthez képest 3-400 milliárd forinttal nő az uniós támogatás, aminek reálgazdasági hatásából áfa-többletbevétel is keletkezik.

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a 45 napról 75 napra hosszabbított visszautalási határidő a költségvetés ESA szerinti egyenlegében nem okoz változást. Egyszeri hatásként, a bevezetés évében azonban javítja a pénzforgalmi szemléletű egyenleget.

Az áprilisi hatás becsült mértéke 85-90 milliárd forint volt, júniusban hasonló nagyságrendű egyenlegjavító hatásra számít a minisztérium. A későbbi hónapokban a fenti hatást csökkentheti, ha az év hátralévő részében az adózók nagyobb hányada él azzal a lehetőséggel, hogy a számlák megfizetettsége esetén az áfa 45 napos határidővel igényelhető vissza. Lehetséges, hogy azok az adózók, akiknek viszonylag kevés ki nem fizetett számlájuk keletkezik, úgy alkalmazkodhatnak az új szabályokhoz, hogy az adott bevallási időszakra eső, ki nem fizetett számláik utáni áfát csak a következő bevallásukban helyezik levonásba, illetve igénylik vissza, vélekednek az NGM-ben.

A változtatás éves hatásaként ennek alapján az NGM mintegy 100-120 milliárd forintos pénzforgalmi szemléletű egyenlegjavulásra számít. Az intézkedés tényleges pénzforgalmi hatása az egyedi adózói döntések függvényében változik – figyelmeztet az NGM.