Orbán közös nyilatkozatot írt alá a Magosszal

2012.07.20. 14:38

Közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken Budapesten: megállapították, hogy "a szövetségi szerződés pontjai beépítésre kerültek a kormányprogramba, az Alaptörvénybe, és a javaslatok többsége megvalósult".

A közös nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök a hétfőn elindított szövetségesi konzultáció keretében találkozott az Országházban a Magosz vezetőségével. Az eszmecserén, amelyen részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, a mezőgazdaságot, illetve a vidékfejlesztést érintő kérdésekről tárgyaltak.

A közös nyilatkozat leszögezi: a Fidesz és a Magosz 2010. március 10-én megkötött együttműködési szerződésének legfontosabb pontja a hazai termőföld és az ivóvízkészletek védelme, a felettük való rendelkezési jog nemzeti kézben tartása.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az elmúlt két évben a Fidesz és a Magosz számos konkrét kérdésről egyeztetett, és talált ennek nyomán a vidéki életet könnyítő megoldásokat. A közös nyilatkozat példaként hozza a mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzetét és azt, hogy sikerült 2014. április 30-ig meghosszabbítani a külföldiek magyar termőföldvásárlási moratóriumát.