Kétmilliárdos kínai beruházás jöhet Szombathelyre

2012.07.26. 23:43

Nyíregyháza és Debrecen mellett Szombathelyen is logisztikai központot épít a kínai állam, mondta a közrádió műsorában Kovács Ferenc a  Vas Megyei Közgyűlés elnöke

Szombathely mellett már régóta tervezik a Vát-Porpác repteret. Most úgy tűnik gyors fordulat várható az ügyben, akár már ez év végén letehetik az új logisztikai központ alapkövét. A vasi megyeszékhelyen működő Sia-Port Kft.hat évig készítette elő a vát-porpáci projektet. A százmilliárd forint értékű beruházás terveiben egy hatszáz hektáros teherszállító reptér, szervizbázis és ipari park létrehozása szerepelt, amely akár kétezer-kétszáz munkahelyet is teremthetett volna. Tavaly a tárgyalások megrekedtek, a cég visszalépett a beruházástól.

A közép-európai logisztikai központ a Szombathely melletti Vát-Porpác lenne. „Részben az lesz a feladata, hogy különböző energiatakarékos lámpákat szerelnek össze, részben pedig alternatív energiaforrásokhoz eszközöket fognak itt gyártani, és része lesz ennek gyakorlatilag egy repülőgép-felújító, karbantartó üzem is, és természetesen lesz hozzá repülőtéri kifutópálya is. Most már a tárgyalások azon a szinten vannak, hogy gyakorlatilag augusztus elején pont kerülhet a történet végére” – mondta a Krónikának Kovács Ferenc.

Az elmúlt hat év előkészítő munkájának köszönhetően a kisajátítástól és a népszavazáson át a hatástanulmányok elkészítéséig itt minden rendelkezésre áll. A közgyűlési elnök úgy véli, szeptemberben akár hivatalosan is bejelenthetik a Szombathely mellé tervezett kétmilliárd eurósra becsült kínai logisztikai központ megépítését.