285 forint alatt járt az euró

2012.07.26. 13:42
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Több mint egy százalékot ugrott a forint árfolyama, az euró 285 forint alá esett, miután Mario Draghi, az EKB elnöke egy beszédben jelezte, hogy a központi bank mindent megtesz az euró megmentése érdekében."Felhatalmazásunkon belül az EKB bármit kész megtenni az euró megvédésére. És higgyék el nekem, ez elég lesz" - mondta Draghi egy londoni befektetési konferencián.

    Az EKB elnöke szerint a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje "zavarja a monetáris politika transzmissziós csatornáinak működését". Elemzők szerint ez utalás arra, hogy az EKB kész beavatkozni az államadósság-piacon a hozamok leszorítása érdekében, mivel korábbi intervenciókat is hasonló megfogalmazásban jeleztek előre.

    Draghi szavaira esni kezdett a spanyol és az olasz állampapírok hozama a másodlagos piacon, és az euró erősödött. A 10 éves spanyol államkötvény hozama 10 bázisponttal 7,29 százalékra az olaszé pedig 17 ponttal 6,28 százalékra csökkent. Az euró 0,46 százalékkal 1,2210 dollárra erősödött.

    A forint árfolyama is megugrott: míg a bejelenetés előtt az euró 287 forint felett járt, addig fél kettő körül már kevesebb mint 285 forintot kellett adni egy euróért. A budapesti tőzsdén is javult a hangulat, a BUX 1,9 százalékos pluszban járt fél kettő körül.