Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

10 milliós bírság jogellenes adatkezelésért

2012.08.06. 16:01

Jogellenes adatkezelés miatt a törvény szerint kiszabható legmagasabb, tízmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte két, ingatlanhirdetésekkel foglalkozó internetes oldal üzemeltetőjét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A hatóság megállapította a Weltimmo S.R.O., a www.ingatlandepo.com és www.ingatlanbazar.com honlapok üzemeltetőjének felelősségét, emberek széles körét érintő, jogellenes adatkezelés miatt. A bírság összegének megállapításakor figyelembe vették a kötelezett gazdasági súlyát, visszaélésszerű eljárását és rosszhiszeműségét, valamint azt a tényt, hogy az eljárás során az nem működött együtt a hatósággal.

A NAIH szerint az érintett honlapok adatkezelése kapcsán 2012 januárja óta húsz panaszbeadvány érkezett hozzájuk. A honlapon az érintettek 30 napig ingyenesen, azt követően ellenérték fejében helyezhettek el ingatlanhirdetést. A panaszosok a személyes adataikat is tartalmazó hirdetéseket viszont sem az ingyenes időszak alatt, sem azt követően nem tudták törölni.

A honlapon az adatok törlésére eleve nem volt lehetőség, de a felhasználók határozott nyilatkozata ellenére sem tettek eleget a törlési kérelmeknek. A törlési kötelezettségnek a honlap a legtöbb esetben éveken át nem tett eleget. Ez az eljárás a hatóság szerint sérti az adatvédelmi szabályokat. A hatósághoz érkezett 20 beadvány és korábban az adatvédelmi biztos irodája is kapott 43 panaszt az említett honlapok mindenkori üzemeltetője ellen. A NAIH megállapította, hogy a vállalkozás az emberek széles körével szemben nem tartotta be az adatvédelmi követelményeket.

A bírság kiszabásakor figyelembe vették az érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét és gyakoriságát, a jogsértő állapot időtartamát, valamint azt is, hogy többszöri felszólítás és más hatóságok intézkedései ellenére sem vezettek be az adatvédelmi követelményeknek való megfelelő gyakorlatot. Figyelembe vették továbbá, hogy az eljárás megindítása óta is folyamatosan érkeznek újabb panaszbeadványok, ami azt jelzi, hogy a vállalkozás tovább folytatja adatvédelmi szempontból jogellenesen tevékenységét.

A hírrel kapcsolatban a hétfői nap folyamán írásban próbáltuk elérni a Weltimmo S.R.O. céget, illetve a honlapokat, de eddig nem válaszoltak a megkeresésünkre.