Újabb csúcson a forint

2012.08.06. 12:16
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Erősödött a forint hétfőn reggel, s új idei árfolyamcsúcsot ért el. Az eurót délelőtt 276,11 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a kora reggeli 278,00 közeli árfolyamok után. Pénteken a legerősebb forintjegyzés 276,59-es euró árfolyamon volt, ami akkor idei csúcsnak számított. Június elején az eurót még 300 forint felett jegyezték.

    A 276 forintos ár a 11 hónappal ezelőtti, 2011 szeptemberi árfolyamszintnek felel meg. A hétfőn délelőtt elért árfolyamával a forint már csaknem 15 százalékkal erősödött az euróval szemben az év eleji 324,27 forintos idei leggyengébb árfolyamához képest.

    A svájci frank 230,04 forintba került délelőtt tíz órakor a hétfő hajnali 231,20 forint után. A dollár 223,70 forinton áll a hajnali 224,00 forint után.

    Tardos Gergely az OTP vezető elemzője szerint a gazdaság fundamentális alapjait figyelembe véve az euróval szembeni egyensúlyi forintárfolyam valahol a 270-285 forintos sávban lenne, és ebből a szempontból a mostani árfolyam már „a sáv erős része fele tart”.

    Az elmúlt időszak forinterősödéséért elsősorban két tényező felelős. Egyrészt jelenleg kedvező a külső környezet, a piaci szereplők a fejlett biztonságos országokat és a feltörekvő országokat is különválasztják az Eurózóna perifériájának problémáitól. Mivel a biztonságosnak tartott országok esetében a hozamszintek igen alacsony szintre süllyedtek, ezért a magas hozamokat nyújtó befektetéseket keresik és rengeteg pénz áramlik a feltörekvő országok kötvénypiacaira. Ez pedig kedvez a hazai államkötvényeknek és a forintnak is.

    A második tényező, hogy Magyarországon volt az IMF delegációja és ebből, valamint a kormányzati kommunikációból a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy belátható időn belül létrejöhet a megállapodás. Összességében Tardos szerint elképzelhető, hogy átmenetileg a jelenlegi árfolyamszinten maradhat a forint, de a válságnak még messze nincsen vége, emiatt középtávon továbbra is jelentős forintingadozásokra érdemes felkészülni.

    A devizapiacokon számottevő árfolyamingadozásra nem számítanak a következő lényeges piacmozgató eseményig, Ben Bernanke hétfő délutáni beszédéig. A piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től újabb gazdaságösztönző célú monetáris lazító intézkedési csomag bejelentését várják.