Az adóhivatal a Balatonra ment

2012.08.08. 14:03

Sok szabálytalansággal, mulasztással találkoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az önkormányzatok adóellenőrei a Balaton parti szállásadók körében végrehajtott közös ellenőrzéseik során. Az eddigi ellenőrzések kétharmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, illetve hiányosságot – közölte az adóhivatal Somogy megyei igazgatósága.

A tájékoztatás szerint a NAV operatív ellenőrei és az illetékes önkormányzatok idegenforgalmiadó-ellenőrei egymást segítve ellenőriznek a szállásadóknál. A  közös revizori fellépéstől a szektor önadózási hajlandóságának javulását várják a hatóságok. Alapvető cél az idegenforgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból, illetve egyéb adónemekból származó adóbevételek növelése, olvasható a közleményben, mely szerint a mulasztók több százezres bírságra számíthatnak.

Az önkormányzati adóellenőrök vendégkönyveket ellenőriznek, de vendégeket is meghallgatnak, az adóellenőrök pedig összevetik az idegenforgalmiadó-ellenőrök által feltárt adatokat a nyilvántartásokkal, a kiállított bizonylatokkal, vagy jegyzőkönyvbe rögzítik a feltárt adatokat és beidézik a szolgáltatót a szükséges nyilvántartásokkal és bizonylatokkal. A NAV revizorai a szállásadóknál próbaszolgáltatást is végeznek, azaz kibérelhetik a kínált szobákat. Ez utóbbi kapcsán a NAV arról tájékoztatott: az érintett településeken a szállásadók együttműködőek voltak, ám az ellenőrzés hírére délutánra már egy kiadó szobát sem találtak a revizorok.